Ion Delemen Day 01

Ion Delemen? quite strange name for me. Macam bunyi sains aje ber”ion” “ion” nie. And i can’t figure out.. “ion delemen” nie kepebende? Without seeing text for “ion delemen” .. beberapa kali gak tak lekat dalam ingataran sebelum trip ke Ion Delemen nieh.

So, seperti yang dijanjikan borakkita and the geng berjumpa di stesen lrt gombak. Kiteorang naik bas genting point dari stesen lrt gombak. Perjalanan dari stesen lrt gombak menaiki bas tak lama rasanya.. sekitar 30minit. Tapi awas, buat kaki mudah pening, standby la beg plastik muntah siap2x.. hehehehe.

So, bas sampai ke Genting Highland Premium Outlets. Fuiyoo.. kat situ siap ada stesen bas tue.


So, perjalanan di teruskan dengan menapak ke destinasi berikutnya dengan menaiki gondola.

Semakin tinggi paras ketinggian yang kami daki, semakin meriah awan berkabus di sekeliling. Naik gondola nie better dari gondola genting yang dolu2x. Tak perlu tunggu gondola sampai. Semua gondola beroperasi dan ada je gondola lalu lalang… so kita bebas nak naik gondola yang mana satu. Dan.. oppsss … jangan turun di hentian pertama , kedua dan so, on.. belum sampai lagi beb. Dah sampai hentian theme park yang bleh nampak mainan theme park di bawahanya…. baru la bleh turun.

So, kita sampai ke hentian terakhir iaitu hentian genting awana. Dan kiteorang walk in dalam range yang agak jauh. Boleh tersesat gak jadinya kalo group berpecah. Maklum la.. mana pernah sampai port nie…hihihihi. So, kiteorang tunggu shuttle bus dari pihak Ion Delemen.

So, shuttle pun dah sampai, kiteorang move to Ion Delemen. Along the way, gua tengok shuttle nie pergi ke arah kawasan jauh sedikit dari Genting Awana. Eh…nie ke kawasan lain nieh.

Ion delemen dari jauh.

Dan … yes.. akhirnya kami telah sampai ke Ion Delemen. Looks like condo type.

27589432508_ef16d3a658_h39651725230_f3cec3bb1d_h

Dan, kiteorang terus ke lobby…

39651779610_922be3bb64_hLobby diorang

Selepas diberikan kad bilik masing2x, kiteorang dibawa ke tingkat atas untuk makan tengahari dulu di Kembali Restaurant. Untuk ke Kembali Restaurant nie.. kitaeorang akan melalaui kawasan garden di depan restoran tersebut…. Wah… bestnye… everything is kabuss……

39651831030_af70a3b3af_hKawasan garden depan Restoran Kembali.

Masuk dalam Restoran Kembali tue….pehhh… best tue.. kat luar tingkap .. kabus menderu2x tue… sambil makan…. layan suasana sejuk berkabus di luar tingkap.. pehhh….interior best.. bleh nampak chef2x kita menyediakan makanan see through.

Kawasan internal Restoran Kembali.

Bab makanan .. usah dicerita ar beb… meriah u olls…. Tengok aje makanan signature diorang.. auumm…. siap udah galah beso tue beb….

Untuk our set lunch meal, kiteorang disajikan dengan pelbagai hidangan dari ayam masak merah, daging kari, daging masak kicap dan lain2x…aumm lagi sekali.

Makanan tengahari kiteorang.

Perut pun dah kenyang , so kiteorang move on to our bilik.. wahh.. trip kali ni kieorang diberikan 1 orang sebilik.. bestnyeee..dapat plak queen bed… wahh.. guling kiri kanan ar …bukak tingkap….lagi la wahhh.. bleh nampak pemandangan berkabus berawankan biru di luar sana…. besttt tueee…

40567915725_d41d8efac8_h40746958294_340b624e14_h40567915235_2d2578ceb9_h40567913985_db9ba4964b_h40746957784_c7f40bc3f0_hInterior bilik gua.

Makan pun dah, guling2x dalam bilik pun dah, so ..aktiviti seterusnya adalah outdoor aktiviti iaitu flying fox & gantung2x. So.. untuk aktiviti outdoor nie… don’t worry kepada yang gayat.  Tak tinggi mana pun tali yang tergantung. Budak kecik pun bleh bikin.

 

// masukkan video flyingfox.

Dah puas panjat2x cable dan flyingfox, pasti badan pun rasa leguh. Next activity ialah spa…. wahh… ada spa tue….. gua rasa nie la aktiviti spa secara official yang gua buat.

Gua rasa fresh selepas gua menjalani spa yang diorang buat. Urutan diorang .. peehh…macam urut kampung.. mana taknya. sepanjang urut tue… gua bergetap menahan sakit ooo….. nak plak bila diorang urut bahagian betis dan naik ke peha…  hasil selepas urut… body feel light. Rasa nak kesini lagi la plak….

Hari pun menganjak ke malam. So, kiteorang nak try makan restoran di Hugho In The Sky. Basically, restoran nie terletak di sebelah aje dengan restoran Kembali. Antara keunikan Hugho In The Sky nie adalah panorama seperti makan di atas awangan udara. Tak caya jom usha gambar bawah.

40747897064_684ef4a13d_h40747896574_24a50581d4_h40747896264_181594516c_hSambil makan bleh menikmati pemandangan indah di luar tingkap.

41462153811_c563756362_h40747895984_b231ea7a95_h27590823808_f11b92525e_hNak makan dengan suasana sejuk berkabus, boleh lepak luar der

41462153421_a1d3ea6048_hEverything is kabuss…

27590823398_e924780d86_hWah.. macam ada port bleh dating je.

40568938285_a49f670390_hBila kabus berkurangan boleh nampak pemandangan yang awesome luar sana.

Tetiba kat ruangan santai ada chef tengah masak “pizza” live .. so, kiteorang pun usha cammane ke cara “pizza” tue bikin.  Dalam kepala for sure bulat macam pizza hut. Sekali, bila dah masak.. eh.. dah macam karipap plak.

26590585877_128f2d4ce7_hTaraaa.. “pizza” yang dimaksudkan.

Chef yang bikin “pizza” karipap tue.. ingatkan cine.. rupanya melayu..hahahaha.

So, makanan kami pun sampai secara berperingkat.

40748248894_39aa7288f0_hOooo ada rupanya pizza bulat..hahaha

40748248324_4bc8fb8de8_h

27591156248_298d154483_hUntuk main course dinner kami nie, semua diorang oleh chef nie. So, don’t worry about halal… coz dimasak oleh orang melayu ar…

Antara makanan yang dihidangkan. Pretty awesome beb.. kenyang malam nie..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s