Day 04 : Pulau Pangkor

Pling, matahari pun menyinari terang indah. Sarapan di gazeebo D’Kampung Homestay. Mulai pagi dengan minum kopi cap 8888. Segarnya terasa kopi pekat. aumm..

IMG_1038Jom Kopi 888

IMG_1045Pemandangan pagi. Ada boat nelayan lalu disitew

Setelah kiteorang pack² barang, kiteorang gerak menuju ke tempat penginapan lagi satu iaitu Rumah Rehat Kerajaan Negeri di Pantai Teluk Dalam. Nak kesana agak jauh juga dari town. Kepada sesiapa naik flight touch down di pangkor, jarak antara lapangan terbang pangkor tue tak jauh pun dari rumah rehat tueh.

Untitled-1Kedudukan Rumah Rehat Kerajaan Negeri yang berhampiran dengan airport.

IMG_1152IMG_1151

IMG_1154Wah bestnye diorang.. berenang bawah rumah rehat. Mau gua nak terjun sekali.

IMG_1165Burung kenyalang pun turut lepak kat rumah rehat nieh.

Oh yea.. untuk kaki drone, kat area Teluk Dalam tue tak bleh fly. Time nak take off , apps drone akan alert kat screen dan beritahu kawasan larangan fly.

Screenshot_20180227-161214

So sampai disana di Rumah Rehat Kerajaan Negeri , kami disambut oleh pengurus besar rumah rehat. Sebelum kami check in dalam bilik masing² kami dibawa tour oleh pengurus besar dulu “skodeng” bilik² yang ada disini. First, kiteorang dibawa ke suite royal. Menurut kata pengurus besar, bilik ini adalah tempat penginapan sultan perak jika tuanku hadir ke pulau pangkor. So, kiranya nie bilik VIP ar. Orang luar pun bleh gak menginap disini, tapi pepaham la harganya semalam.. hehehehe.

IMG_1060Pengurus besar rumah rehat sedang membawa ke suite royal

IMG_1061So, nie bilik sultan ar.. wah.. besau gilers.

IMG_1066Satu dinding nie almari  aje.

IMG_1067Bilik air bapak besar ar

IMG_1069Ruang dapur.

IMG_1072Port makan

IMG_1079Nie bilik.. er.. tambahan kot..

IMG_1082Ruang lepak2x tengok tv.

IMG_1085Yang nie bilik permaisuri.. besau tue.

IMG_1089Bilik air permaisuri.. wahhh… bestnye..

IMG_1094Suite royal yang menghadap pantai.

Selepas abes skodeng di suite royal, kiteorang dibawa ke suite studio. So , suite studio nie little bit kecik skit dari suite royal.

IMG_1104Masuk je pintu, jumpa ruang tamu dulu.

IMG_1098Snap dari hujung ruang

IMG_1102Dalam bilik air

Yang nie bilik ke-3

IMG_1105

IMG_1110Bilik air

IMG_1112Kamar beradu

Dah tour bilik besau, kita pergi ke bilik rate murah.

IMG_1115Single bed

IMG_1117

Two-Single Bed

Dah lepak bilik masing² , tiba masa untuk makan. So, kita ke Ombak cafe. Ruang utama rumah rehat.

IMG_1059

IMG_1119Ruang Ombak Cafe

IMG_1121Depan Ombak Cafe, lautan terbentang luas

IMG_1122Setting makan beramei²

IMG_1129Dalam banyak² makanan diatas, sos ketam nie sedap….cammane ntah chef diorang nie masak. tak rasa pedas pun.

IMG_1162Ape² pun kopi dan tea 888 nie jangan dilupai. Bentuk sachet mudah dibawa kemana². Malam kang , heat air panas..tuang sachet.. dan minum… terbaek thork.

Petangnye plak kiteorang pergi membuat aktiviti canting di tepi pantai berpasir yang puteh ghetew. Tak jauh pun dari rumah rehat.

IMG_1173Pantai Teluk Dalam.

IMG_1178Akhirnya, canteng gua telah siap. Turut diletakkan adalah kopi/tea 888 dan losyen Mama Mia SkinCare

WhatsApp Image 2018-02-27 at 7.25.02 AMDan masing² berjaya siapkan artwork canteng masing²

Setelah berhempas pulas menyiapkan canteng, kiteorang kembali ke rumah rehat. Nampaknya makan malam telah disediakan. Setelah berturut²  makan secara barbeque..malam nie kiteorang makan cara steamboat. Peh.. baru la masyuk.. nak plak makan kat tepi laut kan.. pehhhh….

IMG_1189

Pelbagai bahan mentah sedia untuk diterjun tiruk ke dalam sup biasa ataupun kuah tomyam.

Makanan telah terhidang, so ape laie….. ngap ramei². Esoknye plak kiteorang sarapan ringan².

 

Dah sarapan , kiteorang gerak ke Jeti Sungai Pinang untuk menaiki bot yang disponsor oleh Majlis Daerah Manjung.

IMG_1250IMG_1251

Ape² pun , bermacam² knowledge dan benda baru gue tempuhi sepanjang travelogue ke Pulau Pangkor, Perak. Adios

 

Advertisements

One thought on “Day 04 : Pulau Pangkor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s