Day 03 : Pangkor Island

Bagun pagi dengar burung2x berkicauan di belakang resort. Oh.. leganya dengar kicauan burung tue…. tapi lain macham ar bunyi burung tue… Tanya kat Pn Rosmah, rupa²nya kat belakang resort dia port burung kenyalang lepak rupanya.. fuiyoo… ada burung kenyalang tue kat belakang resort dia. rare tue…

So, pagi nie sompek round² dalam resort tue..

IMG_0601Malam semalam tak berapa nak jelas area kolamnya.. belah siang baru pueh mata memandang

Heartbreaking aerial view at Kejora Garden Resort, Pangkor Island. Easy to find resort. Tidy and clean environment. Put in your list accomodation if visit to Pangkor Island Malaysia. Let's go Thanks to @kejoragardenresort for their hospitality Media ——– @siennylovesdrawing @dboy_studio @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support —————————— @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Sampai di replika kapal di pasir bogak, dah sampai Kejora Garden Resort macam dalam video insta diatas. Dah round² sekitar resort nie, pihak resort menyediakan sarapan pagi untuk kiteorang.

Yang puteh macam beehon tue .. mee pangkor. Repeat mee pangkor sekali lagi.First time kokak mee pangkor tue masa baru tiba di Jeti Pangkor. Bleh usha artikel lepas disini first time makan mee pangkor. Kasi siram ngan sup ikan macam gambar diatas.. aummm..

Ape² pun hari nie dimulakan dengan minum kopi/teh 888. Padu sentiasa.

IMG-20180226-WA0007

Sarapan pun sudah, maka kami pun gerak menuju ke port penginapan lagi satu iaitu D’Kampung Homestay. Terletak di Teluk Kecil Pulau Pangkor, tidak jauh dari Jeti Pangkor. Kalo nak pergi D’Kampung Homestay, tetiba nampak dewan orang ramai di sebelah kiri jalan .. dah bleh slow down. Nak sampai le tue kat D’Kampung Homestay.

Untitled-1Perjalanan 14 minit dari Jeti Pangkor menuju D’Kampung Homestay

IMG_0659Yeay… dah sampai D’Kampung Homestay. Homestay yang ada kereta hitam tue lah D’Kampung Homestay

IMG_0657Pemandangan depan rumah. Tuan romah jugak sediakan motor untuk penyewa² homestay dia.

IMG_0655Masuk dalam , wahh… giler kentang… direct nampak laut di depan

IMG_0650Laut terbentang luas di depan.. wah .. siap ada gazebo tue .. best woo.. lepak kat luar nie. Cicah mempelam ngan kicap+ gula sambil borak kat bawah gazebo nie.. heaven siot..

IMG_0651Ruang tamu di bawah

IMG_0660Tolak kerusi gantung nie tengah skit, dah bleh lepak sambil angin bayu bertiup kencang.. pehh..

Jom kita usha kat tingkat atas plak.. jom jom…

IMG_0639wa.. lagi ohsem.. betul2x luas pemandangan menghadap laut.

IMG_0647Ruang tengah diatas.. woooo.. best ooo… ada katil menghadap tv .. sambil tengok tv ditiup angin bayu…

Nak lagi ohsem, ruang atas nie memang takde slider atau daun pintu nak tutup dari angin masuk dalam rumah. 24 hours tue…open air….

IMG_0643.jpgMaster room. Pehh.. best tuu

IMG_0640Bilik belakang. Ok la kan.

IMG_0641Bilik air dia memang ohsem beb. Pulas je shower tue.. menderu air turun.

Another lovely accomodation at Pangkor Island know as D'Kampung Homestay. Located 10 minutes from Pangkor Jetty, this place is awesome place facing direct to open sea. Any enquires please PM to @pangkorvillage Kudos to @majlisperbandaranmanjung and @tourismperak !! Media ——– @siennylovesdrawing @dboy_studio @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

one of Oustanding accomodation at Pangkor Island. Organized by: . ——————– @borakkita_official Videographer ————- @dboy_studio Media . ——– @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #malaysia #neolofa

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

After rest, makan2x and enjoying view at D’Kampung Homestay we went to historical site at Pangkor Island known as Dutch Fort.

 

IMG_0696

Wow, dah lama tak datang sini. Rasanya time kecik je singgah sini dengan rombongan bebudak MCKK. lain macam pembangunan disini. siyes..dulu lain.

IMG_0718So, nielah Kubu Belandanya.

IMG_0702

Kota Belanda ini asalnya dibina oleh Belanda pada tahun 1670 sebagai gedung untuk menyimpan bijih timah yang diperolehi dari Negeri Perak. Untuk details pasal kubu nie bleh usha disini.
IMG_0701
Katanya kat sinie ada laluan terowong rahsia. Tapi ianya telah dikambuskan untuk mengelak dari risiko kemalangan bagi sesiapa yang nak masuk.
Dah usha Kubu Belanda nie, kiteorang gerak ke Batu Bersurat Pulau Pangkor. Lokasinya tak jauh dari Kota Belanda. Seberang jalan je pun.
IMG_0722Batu Bersurat Pulau Pangkor
Kat atas batu bersurat tue , ada scetching dari orang belanda dulu2x.  Dan grafik tue actually ada maksudnya yang tersendiri seperti short form nama orang belanda dulu2x. Dan kita ada grafik macam rimau kat atas batu tue. Menurut ceritanya, anak salah sorang belanda telah dikokak oleh rimau di kawasan sini. So, maybe penduduk situ atau salah sorang belanda tue toreh la batu besau tu untuk merekodkan kisah tragis tersebut. Baca details kat sini untuk maklumat lanjut.
Dah snap2x, kiteorang move ke masjid terbaru di Pulau Pangkor iaitu Masjid Al-Badr. Masjid nie dirasmikan tahun lepas.  Dan keistimewaan masjid ini selain dibina atas air laut, ianya juga mempunyai 1000 selawat di dinding masjidnya.
Kat luar masjid ada brother jual air jagung dan seni kraftangan hasil laut. Mengikut brother yang jual kraftangan nie, bentuk ikan tue memang kulit ikan yang dikeringkan menjadi pelbagai bentuk seperti topi, sarung dan hulu parang/keris.

Unik bukan?

Tada… dah sampai ke Masjid Al-Badr. Wow.. amazing sight.

IMG_0884

IMG_0883Kena lalu jambatan panjang

IMG_0753Pemandangan dari dalam masjid. Sebahagian selawat nabi di dinding masjid.

IMG_0752Ruang belakang dewan utama

IMG_0749Wa.. pemandangan kat balkoni luar masjid

Jom kita usha kat dalam dewan ruang utama masjid.

IMG_0746Wa.. bestnye.. really smell good.

IMG_0740Everything is blue

So, dah puas usha masjid Al-Badr nie, kiteorang gerak ke port lain iaitu Pusat Pemprosesan Hasil Perikanan LKIM Pulau Pangkor

IMG_0886IMG_0888
Ha.. dah sampai . Kat situ ada production ikan bumiputeri iaitu Sate Ikan Pak Su Enterprise. Kat sini kiteorang dibawa melihat fasiliti nak proses ikan menjadi produk akhir. So , kami ke kiri bangunan. Kat situ kiteorang dibawa ke tempat kering ikan. Secara konvensional , ikan nie dikeringkan di tempat lapang. Tapi dengan adanya fasiliti dari SIRIM seperti dibawah.. all time bleh dikeringkan samada musim hujan ke .. ribut petir ke.. lek jer ikan dikeringkan.

IMG_0891Tempat ikan dikeringkan

IMG_0893Ikan disusun untuk dikeringkan.

IMG_0904Adik nie terangkan mesin nie tuk ape..

Antara mesin yang ada

Dah masak , disusun try macam nie

IMG_0916Bilik untuk bungkus produk ikan

Antara ikan kering dijual.

IMG_0926Antara produk akhir yang telah dijual.

Selepas itu, kiteorang dibawa ke tempat membuat boat nelayan.

IMG_0947Tempat buat boat nelayan dari  tepi jalan. Banyak gak papan diorang guna.

IMG_0949Ce close up skit

IMG_0933Masih dalam proses pembikinan boat.

Selepas itu kami dibawa round² sekitar pulau.

WhatsApp Image 2018-02-26 at 7.51.05 AM

Tepat jam 6.30 petang kami dibawa ke tempat lepak burung enggang. Bezanya burung kenyalang di pangkor dengan burung enggang di sarawak , burung kenyalang di pangkor nie, “dahinya” bewarna putih. Lokasi burung kenyalang nie adalah di Sunset View Chalet  Teluk Nipah. Tempat nie public place, di laluan lorong antara chalet2x. Kat situ, kami diberi peluang untuk memberi makan burung kenyalang. Nak beri makan , guna teknik yang betoi. Dengar nasihat abang Din (empunya resort Sunset View) cara nak beri makan. X betoi cara kasi makan, silap haribulan , tangan berdarah coz burung terbang agak laju dan paruhnya tajam.

IMG_0959Antara burung yang datang. Belum banyak lagi nieh.

IMG_0978Paruh dan kepalanya bewarna putih

 

Antara keunikan Pulau Pangkor adalah kawasannya mempunyai populasi burung enggang.jika di Sarawak, burung enggangnya berwarna merah kekuningan di paruhnya, tetapi di Pulau Pangkor ..paruhnya berwarna putih. Kunjungi di hadapan Sunset View Chalet pada jam 6 petang…anda berpeluang untuk memberi makan kepada burung berkenaan. Hanya tegak berdiri sambil angkat tangan menyepit pisang pasti burung enggang tersebut terbang disekeliling anda untuk makan. Media ——- @dboy_studio @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Malam pun menjelang tiba. Maka kiteorang pun gerak pulang ke “markas”. Otw kesana kami singgah ke salah satu pantai untuk menikmati sunset

IMG_0989Indah bukan?

So, dimalam hari .. sekali lagi kami dijamu dengan barberque oleh pihak tuan rumah. Meriah betoi makan barbeque di Pangkor nieh.

IMG_1025.jpgwah, tengah panggang ar kat bawah tue

IMG_1032.jpgPercaya atau tak, ikan jaket nie tak abes dimakan. Nampak dalam gambar cam kecik, tapi sebenarnya besau. Tapi kan.. terbaek ar ikan sini, semuanya rasa “manis”. Ikan jaket nie pun rasa “manis”

So, malam semakin labuh.. penat berjalan pun terasa, maka kiteorang pun mulai ngantuk.. jom ZzzzZZ

 

Advertisements

2 thoughts on “Day 03 : Pangkor Island

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s