Day 02 : Pangkor Island

Syukran, hari nie gua bangun awal pagi. maybe nak tengok suasana di awal pagi di tepi pantai. Ombak tak kuat, angin pun lembut je di pagi hari… luas mata memandang

IMG_0460
Suasana pagi di Puteri Bayu Beach Resort Pulau Pangkor

IMG_0465Suasana tenang, takde ramai orang

So, hari nie kami akan melakukan aktiviti sukan air yang disediakan oleh pihak SF Watersports Centre dan snorkeling di Pulau Giam Teluk Nipah. So, kita mulakan pagi nie dengan sarapan yang disediakan oleh pihak resort.

IMG_0471 Ada meehun dan nasi lemak. ok gak tue..

IMG_0472
Ala- carte pagi. Ada buah dan bubur rasanya.

IMG_0473
sape nak telur omelette , boleh tapau kat sinie.

So, perut pun dah kenyang, kita menantikan “taxi” sampai untuk angkut kiteorang di port permainan air. Sementara menunggu, say thanks dulu kat Desa Alam Batek for being one of our travelogue sponsored.

Sementara menantikan "taxi" untuk pergi ke Pulau Giam dan bermain sukan air di SF Watersports Centre, i would like to wish thank you to @desaalambatek for sponsored out travelogue. Organized by: ——————– @borakkita_official Media ——– @siennylovesdrawing @dboy_studio @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Dah cukup korum, so kiteorang henjut ar ke port SF Watersports dulu untuk main permainan air diorang.

Masing² dah load dalam boat, maka kami pun terus bergegas ke SF Watersports Centre. Thanks to @sfwatersports kerana sponsor pengangkutan dari Puteri Bayu Beach Resort ke tempat mereka. Organized by: . ——————– @borakkita_official Videographer . ————- @dboy_studio Media . ——– @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Nak cari port SF Watersports Centre nie tak susah sebenarnya. Kepada sesiapa yang lalu jalan darat dari jeti pangkor menuju ke teluk nipah komprem akan jumpa landmark seperti nie….

IMG_0487Kedudukan jelas dan mudah di tepi jalan

IMG_0488Permainan air telah tersedia untuk digunakan.

So, barang pun dah ada .. apo laie.. lenjan ar..

Antara permainan air yang ada iaitu Poparazzi. Tips nak naik natang nie bagi yang baring ialah kaki kena sangkut kat belah belakang. otherwise .. ada yang terpelanting keluar tue…hehehe Organized by: . ——————– @borakkita_official Videographer . ————- @dboy_studio Media . ——– @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Satu lagi permainan di @sfwatersports dikenali sebagai  Mega roller. Masing² kena position macam katak dan grab pemegang kat pelampung tue. Nak lagi ganas, kat kaki lagi takde grip nak selit. Boat tunda buat drift, kalo tangan tak kuat… for sure terpelanting. Organized by: . ——————– @borakkita_official Videographer . ————- @dboy_studio Media . ——– @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Setelah puas bermain permainan air yang disediakan oleh SF Watersports Centre, maka kami pun bergerak ke Pulau Giam. Sepanjang perjalanan ke sana kami telah diberi penerangan oleh juragan boat SF Watersports tentang bentuk2x muka bumi yang menyerupai binatang atau benda.

IMG_0496
Salah satu bentuk permukaan bumi yang menyerupai kepala ikan paus.

Di depan, tetiba salah sorang Juragan boat kecebus  ke dasar laut untuk mengambil landak laut dan lintah laut.
IMG_0500
Ini le roper landak laut fresh diambil dari dasar laut. Nak makan pun bleh gak katanya.

IMG_0505
Khalid dengan penuh kasih sayang ingin membelai lintah laut. Gasak ko la Khalid.Janji bahagia.

IMG_0509
Pantai nie terdapat di salah satu pulau. Mengikut kata juragan, pulau ini dipenuhi dengan monyet. Dan ianya dikenali sebagai monkey island.

Tidak lama kendian, pihak kami telah sampai ke Pulau Giam.Hoyeh.. tak ramai orang der.. So, takde la traffic jem kat port snorkeling tue.

IMG_0515
Pantai yang bakal kami lepak makan tengahari selepas snorkeling.Pantai nie terletak di atas Pulau Giam juga
IMG_0528

Dah sampai pulau giam , so aper lagi ..kecebus ar dalam tue ramai²

Akhirnya kami telah sampai ke pulau giam.dari atas boat pun bleh nampak ikan berenang renang dalam air. Campak bun roti berebut rebut ikan tue.. Ape lagi,berdebush debush masing masing lompat dalam air…. videographer ——————– @dboy_studio Team media ——————- @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal @siennylovesdrawing #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #love #followback #instagramers #tweegram #sport #waterfort #pangkorisland #sfwatersports #malaysianblogger

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Dah puas berenang2x aktiviti snorkeling, maka kami pun ke pantai di sebelah Pulau Giam lagi satu. Makanan tengahari kami ditaja oleh Puteri Bayu Beach Resort. Yang menariknya makanan tengahari kami ialah ianya diisi dalam mangkuk si’a atau mangkuk bertingkat. Dan nak lagi power, makanannya adalah lauk² kampung. Pehhh.. dah la lapor  main air. Bawak plak lauk cenggitu. Bedal kaw² di bawah pohon di tepi pantai. Menurut Puteri Bayu Beach Resort, perkhidmatan ini mereka tawarkan kepada penghuni resort mereka. Best siot perkhidmatan mereka.

pageAsyuukk lunch set Puteri Bayu Beach Resort sediakan.

IMG_0543

Makan di bawah pepohon . Bercanda di pasiran pantai.. bersama kita melantak AaaAa.. kita bertujuh uaaa…

So, makan pun dah abes.. masing2x gendang gendut tali kecapi… lu memang suka hati … kiteorang pun gerak balik ke “markas”. Otw ke “markas” juragan boat pun tunjuk ar port paling mahei kat pangkor iaitu Marina Bay.

IMG_0556
Kat pokok tue meriah oii Kluang.. Ada eh kluang lepak tergantung kat pokok open air .. ingatkan lepak kat tempat sejuk bawah pokok ke atau dalam gua ke.

IMG_0562 Katanya nak lepak kat “rumah” cam nie .. main riban². Mangkor dibuatnye kalo nak nginap sana.

So, bila dah sampai “markas” , kiteorang lepak jap .. lek lek lu.. sap kok lu…

Selepas tu, kiteorang berpindah “markas”. Kiteorang ke Kejora Garden Resort. Lokasi Kejora Garden Resort tue takde la jauh nau. Depan resort Puteri Bayu Beach Resort je pun.

IMG_0568

Pandangan depan Kejora Garden Resort.

Selepas checkin di Puteri Bayu Beach Resort, di hari kedua kami check in di Kejora Garden Resort. Terletak di Pasir Bogak dan mempunyai landmark replica boat, Kejora Garden Resort mudah dicari memandangkan kedudukannya di tepi replica boat tersebut. Jom check-in!! videographer ————– @dboy_studio Media ——- @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #love #followback #instagramers #tweegram #amazing #hotel #travel #travelblogger #travel

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

IMG_0569

Dah dapat kunci, yahuu.. landing time jap

Selepas lepak2x , kiteorang dijemput untuk menjamu cekodok udang pangkor. Katanya, Menteri Besar suka makan cekodong udang nieh. So, bersama kami makan petang ialah Pn Rosmah iaitu pengurus besau Kejora Garden Resort.

IMG_0577
Bersama Puan Rosmah . Ramah orangnya …. boleh sembang sampai malam jadinya nanti.

IMG_0576OoOo.. nie ke roper cucur udangnya.. besau² udangnya. Rasa cam tak cukup je..hihihihi

Dah puas makan, kiteorang lepak dulu kat bilik. Sebelah malamnya tuan romah mengadakan barberque.

malam pun tiba, so port barbeque kali ni chantek plak diorang buat di tepi kolam.

IMG_0594
Port kolam.Sejuk skit suasana.

So, kita ada anak tokei Kejora Garden Resort datang memasak untuk kami. Terima kasih banyak² kerana sudi masakkan barbeque untuk kami.
IMG_0582

Tu dia aih.. ikan ada, pari ada.. udang ada… yang pasti makanan sumber laut diorang kat pangkor nie…. sweet bangat… maklum la .. sekeliling pantai… sumber laut dekat.
IMG_0595

Dan kita ada la main course yang lain untuk di’ngap’ beramei²

Advertisements

2 thoughts on “Day 02 : Pangkor Island

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s