Day 01 : Trip Pangkor

Ntah cammane, tetiba Murni hello gua… tanya gua free ke tak pada 24-28 Feb 2018 untuk travelogue ke Pulau Pangkor. wah .. ada orang ngajak travelogue ar ke pangkor. Bagai disorong bantal. Cantek bebeno le tue… nak plak gua ada drone. Bleh ar tapau scenery menarik kat pangkor tue.

And thanks to borakkita.com coz kasi greenlight kat bloggers macam kiteorang untuk bersama-sama merasai pengalaman jalan² di Pulau Pangkor.

28276926_1315466141888239_5523013239386097866_n

So, di hari nak gerak gua tunggu group ke pangkor nie di Terminal Bersepadu Selatan (TBS). Dan new faces gua meet kat TBS. Bas dah sampai , kiteorang pun gerak le naik bas.

 WhatsApp Image 2018-02-23 at 4.17.59 PM (1).jpgWhatsApp Image 2018-02-23 at 4.17.58 PM.jpg

Dan bas pun bergerak la ke Pangkor. Actually perjalanan rasanya mengambil masa yang agak lama. Agak pening gak ar nak terjaga atas bas aje start dari sungkai nak ke lumut.

Entah kenapa, start dari Sungkai ke Lumut gua tak boleh tidur atas bas. So, nak elakkan bosan…menghayati pemandangan luar. Dah lama tak nampak pemandangan seperti ini…. Organized by: ——————– @borakkita_official More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #igersmalaysia #neelofa

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Oh yea… kepada sesiapa nak ke lumut, actually ada dua port nak turun bas. Samada nak turun di bas lama lumut atau di Jeti Marina Island. Bezanya, di bas stand lama lumut, kita naik feri yang membawa masa 1/2 jam atau 45 minit nak ke Pulau Pangkor. Kalo di Jeti Marina , hanya 10 minit naik personal / speed boat.

Since “kepala” tak biasa dengan which location nak turun, kiteorang turun ar di bas stand lama lumut.

IMG_0056.jpgDah sampai , selfie dulu team pangkor.

Dari bas stand lumut, kiteorang menunggu “runner” dari Mama Jamilah untuk bawak kiteorang ke Jeti Marina Island

Point dari Jeti Lumut ke Jeti Pulau Marina

Tunggu punya tunggu, akhirnya “runner” pun sampai.

IMG_0058

Hahaha.. berhimpit la korang kat belakang.

So, kami tiba di Jeti Pulau Marina. Rupanya orang Majlis Perbandaran Manjung dah awal² tercongok kat sana. Tanpa berlengah lagi, maka kitaorang pun follow brother tue naik boat laju disana.

IMG_0059.jpgBlur gak gua nak naik boat yang mana

Setelah kiteorang berjaya check-in dalam boat Majlis Perbandaran Manjung maka kami pun gerak ke Pulau Pangkor.

IMG_0074.jpgMasing² muka ada tenyum..

IMG_0081.jpgOk.. so dah sampai jeti pangkor dahh…

Tak beberapa lama naik boat tue, tetiba kiteorang dah sampai jety. Dengan kondifennya gua pun beritahu kat kengkawan lain yang kite blom sampai kat Pangkor. Maklum la, mengikut pengalaman yang lepas naik feri, belum sampai lagi kat Jeti sepatutnya. Kalo naik feri akan jumpa 2 jeti iaitu Jeti Sungai Pinang Kecil dan Jeti Pangkor

Tetiba juragan boat tue cakap kita dah sampai. Ha…..!! terkojut mak.. Dah sampai rupanya. Biar betik. Gua rasa lama kot kalo naik feri dari point jeti lumut nak ke jeti Pangkor.

Rupa²nya kalo naik boat nie, masa perjalanan x la lama. Ada la dalam 10 minit kalo naik boat laju  berbanding naik feri. By default, kalo naik feri memang akan tempuh 2 jeti. Tapi kalo naik boat dari Jeti Marina….terus sampai ke port biasa pelancong turun.

IMG_0094.jpgDah sampai Pangkor, mari selfie ramai²

So, dah sampai sana, perut pun lapar. Maybe mengharungi lautan berombak di perjalanan kot. #AmbikMasaSepuohMinitJePunBro

Alhamdulillah makanan tengahari kami ditaja oleh Pangkor Kopitiam. Kat mana Pangkor Kopitiam? Lokasinye memang terbaik bro! Naik je jeti, jeling sebelah kanan jeti, nampak ada bangunan baru terlunjur menghadap laut pangkor. Ha.. kat situ ar port Pangkor Kopitiam.

IMG_0109.jpgTerletak betul2x bersebelahan dengan jeti pangkor

Kat situ memang awesome beb, bleh makan diatas laut beb. Open air… feel nice ditiup angin pantai beb.

IMG_0125.jpg

Bab harga makan, harganya berpatutan. Business hour dari jam 10.30 pagi sampailah ke jam 10.30 malam.

IMG_0107.jpgWah, dah sampai sana makanan pun dah terhidang diatas meja.

Close up makanan

Alhamdulillah, perut pun kenyang. Terima kasih diucapkan kepada Pangkor Kopitiam yang telah menaja makanan kami. Untuk sebarang pertanyaan , bolehlah roger² di 013-496 2321

Next step , we move to our accommodation place, iaitu Puteri Bayu Beach Resort.Yang awesomenya, pihak hotel telah menghantar van untuk pickup kiteorang. Terbaik boh.

Terasa girang bila dapat touchdown di Pulau Pangkor. Terima kasih pihak hotel Puteri Bayu Beach Resort yang sudi pickup kami di jeti pangkor Untuk maklumat lanjut berkenaan penginapan di pulau pangkor hubungi 05-6851929 atau lawati http://puteribayu.com video by Dboy Ahmad Media ——- @siennylovesdrawing @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #love #followback #instagramers #tweegram #amazing #traveloka #hotel #pangkorisland #hotel

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

IMG_0143.jpgYuhuu..kami dah sampai.

Setibanya di Puteri Bayu Beach Resort, kami disambut dengan ramah oleh En Nordin selaku pengurus besar resort ini. Wow……pengurus besar sendiri sambut kiteorang. Siapalah kiteorang kan.

Agak terkejut apabila kehadiran kami disambut ramah oleh General Manager Puteri Bayu Beach Resort iaitu Encik Nordin.Dan agak awesome bila bilik yang diberikan kepada kami ialah family suite. Untuk maklumat lanjut berkenaan penginapan di pulau pangkor hubungi 05-6851929 atau lawati http://puteribayu.com . . videographer ————– @dboy_studio Media ——- @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal @siennylovesdrawing #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #love #followback #instagramers #tweegram #amazing #hotel #eat #travelblogger #travel

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

Menariknya resort ni, lokasinya berada betul² di tepi pantai. Dan persekitaran sekeliling kemas.

Touch down at Puteri Bayu Beach Resort, it was mesmerizing & pleasant place for vacation. Located exactly beside of the beach, it was a fresh experience accommodate here at Puteri Bayu Beach Resort. The resort that must be list in your vacation checklist here in Pangkor Island Organized by: ——————– @borakkita_official Media ——– @siennylovesdrawing @dboy_studio @asyrafasriey @zharif93 @murni4485 @amediartist @rhakmal Primary tour support ——————– @majlisperbandaranmanjung @tourismperak More incoming Pulau Pangkor review at https://encikpink.wordpress.com/ More videos & photos at @mediaavenueproduction #travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin #desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

A post shared by encik pinklicious (@encikpinklicious) on

IMG_0156.jpgWow.. kami diberikan penginapan rumah begini. Namanya family suite

Bukak slider luar nampak best siot sambil santai kat brenda.

Port kami lepak nie ada 2 bilik. 1 bilik queen size dan 1 bilik lagi ada 2 single bed.

IMG_0144.jpgBahagian dalam rumah kami.

Satu bilik queen bed

Satu bilik ada 2 single bed

Okey gak bilik airnye

Dah lepak, so kami dibawa tour ke tempat penginapan elite skit. So, kat bawah nie.. sama aje ngan set rumah kami lepak iaitu family suite.








dan satu rumah untuk vip iaitu  royal suite seperti gambar dibawah.

So, malam pun menjelma. Perut pun lapor po landing time..so gua pi la port makan diorang. Wow.. ramai gak orang… meriah u olls .. rasanya malam tue ada organisasi gak yang buat kat Puteri Pantai Beach Resort nieh.

IMG_0418Pemandangan dari belah kolam ke tempat port makan

IMG_0417Ada barbeque ar kat area kolam tue

IMG_0415Macam pernah ku nampak organisasi dari Melaka nie. Tempat jatuh lagi dikenang kan? hehehe.

Antara makanan malam yang disediakan. Tang ikan, komprem fresh sebab di kawasan pulau kan.. hehehe..

Oh yea…. untuk merasai suasana yang istimewa bersama yang tersayang, pihak Puteri Pantai Beach Resort juga menyediakan perkhidmatan makan malam seperti steamboat dinner, bbq dinner dan candle light dinner. Bestnye makan malam seperti ini , ianya diadakan di ruang betul2x berhampiran dengan pantai. So, sambil makan bersama orang yang teristimewa dapat juga menikmati angin sepoi2x bahasa dari laut.

IMG_0420
Setting indah untuk pasangan istimewa . Puteri bayu honeymoon candle light dinner

IMG_0438

Candle light dinner di tepi pantai

IMG_0441.jpgPuteri bayu steamboat dinner

IMG_0443Puteri bayu korean bbq

 

 

IMG_0564

Penat main laut atau round satu pulau pangkor, bleh urut.. baek punya.

IMG_0447

Bosan? bleh main bola nie

Nak mai, bleh rancang perjalanan supaya ngam2x sampai terus masuk bilik resort. Anything boleh roger Puteri Bayu Beach Resort di 605 – 685 1929 / 1035 / 1794 atau lawati laman web diorang http://www.puteribayu.com/

So, itu aje for 1st day story mory…. stay tune for 2nd day.

#travelogueisland #coloursoflives #traveloguemalaysia #pangkor #tourismperak #mpm #puteribayu #kejoragarden #dkampung #rrkn #casuarina #pasirsalakecoresort #modgear #mamamiaskin
#desaalambatek #888teacoffee #canonmalaysia #myperodua #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya
#bloggermalaysia #bloggerMy #malaysialifestyleblogger #malaysianlifestyleblogger #lifestyleblogger #media #influencers #drone #phantom

Advertisements

2 thoughts on “Day 01 : Trip Pangkor

  1. Pingback: Day 03 : Pangkor Island | Encik Pink

  2. Pingback: Travelogue Kedah : Hari 1 | Encik Pink

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s