Manong Kuala Kangsar Perak

Manong!

Mesti ada diantara kita yang tak tahu lokasi manong kan? Ha.. lokasi Manong nie adalah di bahagian selatan Kuala Kangsar. Manong nie merupakan pekan kecil yang disekitarnya adalah kawasan-kawasan kampung.

Untuk hiburan , memang Manong nie tak sesuwei le dengan jiwa mencari hiburan. Yang pasti untuk menikmati udara segar jauh dari hiruk pikuk kota bleh mai sini.  Kat Manong banyak port mandi yang menarik. Antaranya Lata Ulu Kenas, Lata Guar, Lata Pecah Batu dan Lata Ulu Jeliang

Lata Ulu Kenas

 

Lata Pecah Batu


Sumber : http://nota-kembara.blogspot.my

Lata Pecah batu manong

Sumber : https://www.facebook.com/klusterkualakangsar/photos/pcb.432676307094201/432675630427602/?type=3&theater

Ada satu port menghijau landskap menarik ala2x lembut ragut gitew iaitu Padang Ragut/Lata Guar. Macam pegi New Zealand beb.




Sumber : http://nota-kembara.blogspot.my/2014/04/bagaimana-saya-menghabiskan-hujung.html

Kalo tak suka dengan air sejuk di lata2x yang disebutkan diatas, boleh berendam di kolam air panas Ara Panjang. Ar.. gua rasa gua tak pernah pegi port nie lagi.. asyik dengar orang sebut aje kolam air panas Ara Panjang nieh.


Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=q7LvIg4MyII

Laluan tepi kawasan luas nie diorang pergi port mane eh?

Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=q7LvIg4MyII

Port berkelah mane eh diorang pergi

Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=q7LvIg4MyII

Ada satu new landscape yang sedang membangun di pekan manong iaitu Jambatan Manong

Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=ASLq6LWdnv8


Wow. Ada Dataran AmanJaya Manong kat tepi jambatan yang baru naik tue.
Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=ASLq6LWdnv8

Boat Penambang

Sumber gambar : https://www.youtube.com/watch?v=ijPzg1L3rE4

Wow.. ada aktiviti ATV di pekan manong

nak dapatkan shot rumah kampung bleh poie kat Inap Desa Khaaf Eco Resort

Maklumat lanjut : https://www.youtube.com/watch?v=LAP1rcpErLg

#manong #kualakangsar #perak #landcape #visitmalaysia #malaysia #landscape #videography #video #panorama #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #cantik #awesome

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s