Pelancaran “Save Our Rainforest Race 2018”

Actually gua dah ternampak posting iklan diorang di facebook days before the event.

poster 01.jpg

Bila tengok title atas tue dia mention PEKA ….. terus teringat brother2x geng kaki keluar masuk thailand . Diorang nie form NGO namanya PEKA. Gua anggap aktiviti tuk melindungi alam nie program yang agak rare la coz , mostly gua nampak de sorang brother nie dok asyik jual durian kesana kemari atas nama PEKA.

Few days later, rakan blogger iaitu hakak Rosmawati  invite others on public. So, bagai disorong bantal gua pun gedik nak join memandangkan gua bleh bertemu balik dengan brother2x yang di PEKA tue. Saje je buat suprise muncul di event diorang.

So, di hari yang dimaksudkan gua pun pergi la di hotel Con Codey (hotel concorde). Bila gua datang kat port event, gua tengok muka organizer .. awat semua muka pompuan nieh. Takde pun muka yang dicari seperti abam khir, shah , nazri dan lain-lain. Bila gua berborak ngan sorang hakak yang memakai baju organizer situ, dia habaq mai takde pun lelaki dalam PEKA. Dan chairman diorang pun pompuan . Dahi gua berkerut-kerut. So, along the event gua nampak rupanya PEKA yang gua hadir nie totally different organization dengan PEKA yang gua aim. hahahaha….

So , anway ..since dah sampai gua pun melayan ar event nie. Nak tengok gak PEKA nie buat ape. Well, macam biasa… tuk event sebegini tak sah .. “kepala” diorang naik pentas memberi sepatah dua kata.

27787125_10155656602702912_1246540975_o.jpgPuan Sri Shariffa Sabrina Syed Akil aka Presiden PEKA sedang memberikan banyak² kata.

I got no idea about PEKA. Based on their president nie it seems NGO diorang focusly on preserving hutan di Malaysia ar. Dalam hati gua.. “OOooooO… ada gak NGO yang fighting and concern dalam memelihara hutan kita nie eh” . Bagus gak diorang nie. Siap ada support funding dari sektor koprat dari UMW Toyota , Concorde Hotel, Tanah Aina Sdn Bhd. , Women’s Sports & Fitness Foundation, Pembinaan CW Yap Sdn Bhd. Bagus gak sektor koprat nie , bersama-sama concern dengan alam sekitar sini. Hopefully more corporate sector yang turut sama dengan NGO nie akan datang.

Time gua type entry nie .. gua cuba la skodeng website PEKA nie. PEKA nie diambil dari nama panjang diorang Pertubuhan PElindung Khazanah Alam Malaysia . Klik sini kalo nak skodeng website diorang. Nama pun ada bunyi Khazanah Alam , so.. diorang memang pangkah mana-mana pihak yang nak botakkan hutan kita nie ar.

So , on event takkan la semuanya nak sembur kata-kata je kan? Ada la sedikit halwa telinga untuk para hadirin iaitu persembahan phantomen dari sekolah Cempaka dan Bob AF.

27906966_10155656602632912_419117929_o.jpgPelajar Cempaka School tue yang pakai baju gelap. Dan yang pegang mic tue.. Bob AF

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPEKAMALAYSIA%2Fvideos%2F1618487204901416%2F&show_text=0&width=560

Bila tengok video diorang play back kat event tue.. eh boleh tahan gak event diorang nie. Ramai plak yang join event anjuran diorang. Apeke nama event diorang nie eh? OoOo.. SORR atau nama panjangnya Save Our Rainforest. Dah kali ke-5 gak diorang buat sebelum nie. Macam best je. Buat kaki selalu running pagi2x ambik medal dan snap dalam pesbook/instagram tue bleh ar join. Rasa cam best gak run dalam hutan. Redup dan segar ghitew kalo berlari dalam hutan. Ikut kata salah sorang volunteer diorang yang join event SORR nie.. best ar gak katanya. Time tue dia handle event kat PD. Lepas berlari, tiap2x team diberikan anak pokok tuk ditaman kat port yang pihak PEKA sediakan.

So, buat geng2x yang nak join SORR anjuran PEKA nie boleh register detail korang di sini . Kali nie diorang diorang bikin kat Hutan Simpan Gading, Hulu Selangor. Eh.. macam dekat je ngan kampung mak mertuo den. cantek bona la tue… Datenya pada 24 Mac 2018. Umanghaih .. hujung bulan nie der… Hopefully takde ar clash job. Dalam press release yang gua dapat nie takde plak dia beritahu kat port mane start larian, Tapi yang pasti port ending dia kat Kem Pelangi Hill Resort. Dan salah satu laluan diorang adalah di Kolam Air Panas Kerling, Hulu Selangor.

Try usha skit mane ke roper Kolam Air Panas Kerling nieh. Seriously , gua tak pernah sampai port nie beb. Best gak run SORR nie.. budget2x kaki dah ontot.. bleh ar rendam kaki kat port nie kan… ala..bukan nak menang larian pun.. saje seronok menikmati alam sejuk dalam hutan.

Untuk rekod, SORR nie diorang dah henjut kat beberapa hutan sebelum nie. Antaranya

  1. KL – Hutan Simpan Sg Besi
  2. Bentong – Hutan Lipur Chamang
  3. Perak – Hutan Lipur Kuala Woh
  4. PD – Hutan Simpan Sg Menyala
  5. Penang – Taman Negara Penang

Ok gak kan join larian kali nie. Dokek plak ngan kl. dah la sblm nie port kat Perak, PD dan Penang. Memang tak ar join kalo jauh cenggitu. Nie kompem gua tergedik2x nak beritahu runner Vads PJCC nieh..hehehe..

So, pe-pe pasal larian SORR nie bleh roger seperti dibawah

  • Haikal – 017-9019920
  • Any – 017-3302633
  • Bazlinda – 019-2422625
  • Rahman – 017-9019920

Kalo malu nak roger direct, bleh gak email ke sorr2018@gmail.com

27786575_10155656602612912_1966105380_o.jpg27846033_10155656602692912_1020888538_o.jpgAntara yang hadir dalam hall

27845962_10155656602437912_468304754_o.jpgAntara artist veteran yang hadir.

Baguih gak gua attend event nie. Kalo tak , tak tau plak kat malaysia nie ada NGO yang fighting pasal environment kita. Bila dah abes event nie, malam tue plak gua ternampak somebody dalam group FB anak² perak post pasal dia selfie dengan pelakon Mubarak Majid. Sape Mubarak Majib? Ala.. yang gambo diatas di barisan veteran tue .. dia di sebelah kiri kat centre. Siyesly gua baru tau dia orang Perak . hahaha.. maklum la selama nie dapat tengok beliau di kaca tv aje. Gua try ar PM beliau di FB. Eh.. response plak abam Mubarak. terima kasih le response walapun response dia pendek² je…

Buat hakak yang paling kanan tue.. hehehe.. nanti kite roger2x yea..

#peka #rainforestrace #pekamalaysia #hutansimpan #hutangading #huluselangor #alamsekitar #seenatureseelife #sorr2018 #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #bobyusof #bobbasticsquads

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s