Iklan Video Yang Power

Baru² nie gua membuat sedikit kajian fokus kepada video iklan. Rata-rata gua nampak di kalangan rakan² facebok , ramai yang membuat video live update facebook sendiri especially tang menujukkan produk makeup. Ianya ibarat cendawan tumbuh selepas hujan berikutan kehadiran teknologi semasa iaitu facebook telah mengadakan function live update di facebook personal masing². Masing² berpusu pusu untuk up buat live video makeup. Macam² bentuk muka dan pesyen membuat makeup ada.

Tapi pernahkan korang pikirkan , bila dah berlambak sangat masing² buat makeup, gua sendiri pun tak selera nak menengoknya?  Maybe di kalangan yang cebur dalam makeup² nie, perkara ini bagus untuk mereka untuk memerhatikan gaya makeup orang lain.Tapi as plain audience , buat video makeup ini dah jadi bloody ocean strategy (natang ape aku taip nieh). Tak sio awok nak nengoknye bak kata orang perak.

Ada juga jenis usahawan baru nak mula business membuat video promosi mereka secara cicai boncai. Asalkan ada….udah le. Tapi pernahkan mereka ini memikirkan impact kepada persepsi client luar sana. Kepada gua yang menengoknye… alahai, ciput benar la ko punye budget nak buat video. Ada yang membuat video, bakul yang jadi props pun x selari dengan tema nenek² kebayan zaman dulu. Ada plak dibantainya guna bakul yang masih elok disyelek ..maybe rambat dari plaza GM. Ada plak tue…. nak promote produk sekadar letak tayang atas dashboard kereta. Tapi, storyboard dia..wah bukan main panjang intro budak bawak produk tue dari naik basikal masuk semak dan jalan.

Yes , gua paham kos menjadi isu terhadap senario seperti diatas. Tapi , bila membuat sedemikian, timbal balik ianya terkena terhadap sales usahawan itu sendiri. Spend kos sikit buat iklan yang berkualiti. Do once aje.. tapi sales power.

Gua cakap nie based on experience. Macam contoh iklan video gua buat untuk client gua. Nie dah kali ke-2 client gua nie buat video tuk publish ke Astro Go Shop. Even, gua letak video nie dalam pesbook aje ..video nie dapat view dari orang Amerika. Siyes beb…gua belek minah yang komen tue…. profile dia orang Amerika beb. Genuine. Ntah cammane minah mat salleh nie bleh nampak video gua nie pun tak tau ar. Padahal gua takde la buat marketing pun pasal video nie kat memana.

Contoh lain yang video dapat sambutan adalah video drone gua fly kat area Kuala Kangsar aje. Dia punye views …fuh ..dalam tempoh 2 hari aje….dah cecah 1.3K view. Seingat gua…dalam banyak2x video gua show kat public.. video nie ar paling agresif orang tengok . Nak plak ada audio nostalgia orang perak…berdesup peginya yop.

Even though letak kat fan page pun , video nie cecah 1,402 view. Nak usha video nie cammane.. bleh playback kat bawah

With the quality content, right target audience..insyallah keberangkalian orang view dan sales akan meningkat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s