Di Konti Radio RTM Angkasapuri

Alhamdulillah , few days sebelum puasa, gua telah dijemput oleh Kid dari Denaihati Network tuk bersama-sama dalam perbincangan dengan Timbalan Pengurus Kelab Air Putrajaya untuk membincangkan aktiviti promosi bagi Kelab Air Putrajaya tersebut. Ntah cammane , sedang gua lepak2x dengar, ada sorang mamat nie masuk ke dalam corum kiteorang. Eh! Macam pernah nampak mamat nie….”Macam pernah orang ni, tapi dimana yea” bak kata Yassin Senario. Kerut punya kerut, Aha… baru tingat, mamat nie rupanya satu batch ngan gua masa belajo di U dulu.. Laaahai.. keciknya dunia ini.

Once corum tue habis, gua pun mampir kat dia. Dia pun “terkejut beruk” coz dalam sessi tue ada orang kenal dia. Sembang punya sembang, rupanya member gua nie dah jadi DJ di Radio RTM Angkasapuri. Wah….. power siot.

Pling!! gua terasa gedik plak nak masuk konti. Maklumlah , benda2x yang gua x pernah alami atau tak pernah explore… memang gedik skit nak try masuk. So, gua pun tanya dia..boleh tak gua masuk konti. Alhamdulillah, kawan gua nie tak keberatan nak kasi gua greenlight masuk ke konti time dia tengah bekerja. Wallaweh… best tue thork….

So setelah tet tat tet tot dalam wasap, maka gua pergilah ke Angkasapuri Pantai Dalam jam 4 pagi. Giler thork …..redah angin pagi buta pegi Angkasapuri. Seb baik rumah gua dekat je ke Angkasapuri. Dalam 10 minit dah sampai. Kalo jauh ar dari Angkasapuri…..kim salam aje lah nak kesana. Lagipun time gua pegi nie dalam bulan puasa. Tet tat tet tot alang2x bangun pagi sahur, baik gua lepak join dia masuk konti sementara nunggu time sahur.

Pling, gua dah berada dalam konti. Sonoknye…

Wah.. banyaknye equipment yang dia perlu kawal dan minitor. Setelah spend dalam sejam , OoOo …macam nie rupanya kerja DJ. Semua dah automated. Set semua audio nak dimasukkan termasuk jinggle, lagu, iklan dan lain lain…terus diorang bleh lepak… nak lek luar sap kok dulu ke….nak layan pesbook ke….dah bleh buat kerja lain. Macam gak kite set lagu guna winamp. Dah set masukkan lagu2x mp3 dalam winamp. So, kita bleh klik play tuk play semua lagu yang kita pilih. Sejibik konsepnya macam winamp. Cuma, tuk dj radio…softwarenya dah tentu namanya lain.


Kagum siot , gua tengok kawan gua nie buat kerja. Ntah hape hape butang / panel dia usik kat atas meja tueh.

Kawan gua sedang melayan caller dari peminat setia radio

Boleh plak pagi-pagi buta nie, ada plak incoming call dari orang luar. Pelik plak aku nengoknye, kot kalo siang hari ok la jugak orang nak call… nie dah masuk jam 4.30 pagi pun ada orang call. Dah la tue.. call nak bertanya kabar, itu ini kat member gua. Benda cerita personal purpose. Yang member gua pun …redho ajelah layan caller tue. Seb baek bukan live calling kat radio. Ntah hape dia tekan kat panel telekom tue. Kalo la aku jadi dia… kalut gila la aku dibuatnya nak tekan panel mane nak adjust supaya tak publish kat live. gak scary gak la nak menghadapi suasana begitu. Dah la tue plak , cukup timing sharp nak keluar berita radio yang utama, ntah hape butang dia tekan supaya terus masuk ke buletin radio utama.

And gua agree, semua benda / kerja yang dia buat.. semua kena set timing tepat ikut saat. Even nak select audio nak live pun ..kena adjust betoi2x ikut time yang ada. dan gua pun akui , kerja DJ nie banyak interact dengan ntah sape2x kat luar. PR kena power beb…..gua rasa nie la skill paling mahei sekali untuk kita berdepan dengan orang ramai. Maunye dapat response dari caller yang physco , haaa……kan tergagap gagap nak membidas kata si caller. Apa2x pun gua impress dengan skill set member gua nie…..ntah cammane plak dia jadi radio. Dulu belajar lain, dah grad …masuk plak bidang penyiaran. Tabik spring kat lu bro.

sape2x nak cari mc majlis ke, nak buat Voice Over ke, nak buat motivation ke, boleh hubungi gua di encikpink1234@gmail.com. Peace yo!

Tak lupa juga kepada Kid DenaiHati Network coz usaha mereka yang sentiasa istiqomah untuk empowering network among blogger

#dj #radio #rtm #angkasapuri #konti #encikpink #mediaavenue #lirikancahaya #broadcasting #penyiaran #awesome #job #instagram #insta #blogger #blogging

Advertisements

2 thoughts on “Di Konti Radio RTM Angkasapuri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s