Bunyi macam kuih koci

Dan sekali lagi , gua telah diinvite oleh Maznah Zolkifli a.k.a MZ untuk satu program Pertubuhan Alumni Kelab UMNO yang dinamakan Kepochi Session. Kepochi? huhuhuh…bunyi macam giler2x tintong gitu. Dengan nama branding program tue , dah nampak cam unformal session je.

So senin malam tue , gua pun join la program tue. Untuk event pertama Pertubuhan Alumni Kelab UMNO a.k.a AKULN nie, diorang jemput Setiausaha Kerja UMNO Malaysia iaitu Dato Sri Ab Rauf Yusof.

Santai bersama Setiausaha Kerja UMNO Malaysia


Antara yang hadir

Bersama dengan Dato Sri sepanjang sessi tue, banyak input pengetahuan baru yang gua baru tahu. Antara hal2x yang gua baru tahu ialah Pemerintah Kerajaan Turki menjalin hubungan kekeluargan dengan mengurniakan dua orang wanita Turki iaitu Khadijah Hanim & Ruqaiyah Hanim [info lanjut]. Antara waris hasil dari ukhwah antara Turki – Johor tersebut, dapatlah kita lihat sekarang iaitu Prof Diraja Ungku Aziz dan anakandanya Dr Zetty Akhtar Aziz.

Fakta lain yang gua rasa amazing adalah gambar mamat bermisai dalam matawatawang singapura.

Mamat bermisai yang gua maksudkan.

Rupa-rupanya , mamat yang bermisai dalam matawang singapura tue orang Terong, Taiping Hahahaha.. lawak sunggoh. tak sangka orang perak bleh “tercongok” dalam matawang singapura.Yusof Ishak [info lanjut]. bila baca details dalam link tue.. rupa2x mamat tue adalah presiden pertama : 1965 to 1970

Antara input baru yang gua terima, time awal2x penubuhan Malaysia, Indonesia dan Singapura pemimpin dari negara2x nie pergi ke meja rundingan di kemboja rasanya.. kalo tak silap dengar ar… diorang pergi berunding sebab time tue…idea gagasan nusantara melayu masih ada. So, kalo kita perhatikan kesamaan antara bendera parti umno a.k.a Sang Saka Bangsa, Singapura dan Indonesia .. asasnya masih sama.

Bila gua tengok kat slide presentation di depan .. A’ah kan.. hampir sama warna asasnya…. untuk details info nie..gua tak dapat google . so kepada sesiapa yang ada info details pasal terbentuknya bendera2x negara nie…roger2x la yea.

antara info yang gua dapat lagi adalah pasal 13 Mei 1969. Antara korban pertama yang mencetus kemarahan orang melayu pada ketika itu adalah matinya pelakon Masam Masam Manis iaitu Mak Minah yang di bunuh di depan panggung wayang federal. Uii..baru gua tau info nie.

 

Oh yea.. ada satu info gua rasa agak blur.. iaitu tentang hilangnya kesultanan di Singapura. Mengikut  Dato Sri Ab Rauf Yusof, akibat dari pajakan sultan singapura yang berakhir pada tahun 1996 dari stamford raffles.. akhirnya waris sultan singapura duduk merempat di flat. Kediaman turun temurun di Istana Kampong Glam “dirampas” oleh kerajaan singapura, dijadikannya muzium.

So dapat disimpulkan disini bawah apa yang terbina di Malaysia sejarahnya yang berliku2x panjang. Dari zaman portugis menjajah orang melayu / bumiputera sambil mengaut segala hasil di tanah melayu ketika itu selama beratus-ratus tahun, sampailah kepada apa yang ada sekarang. Betapa pentingnya untuk orang melayu / bumiputera untuk terus unggul di tanah sendiri agar “peta” melayu / bumiputera tidak hilang dari tanahnya sendiri seperti mata yang terjadi kepada native people di negara-negara lain.

Secara peribadi gua rasa, info2x begini hendaklah disebarkan semaksima mungkin agar kita terus unggul dan survival untuk masa-masa akan datang. kalo takde info2x begini, kita mudah kelaut dan tenggelam di dasar lautan.

thanks to Maznah Zolkifli kerana tidak putus2x invite gua untuk sesi bual bicara yang membuka mata dan minda untuk berenang di arus akan datang.

nota kaki : sejarah time belajo sekolah pun hap-hap aje…..

#tn50 #maznahzolkifli #mz #malaysia #umno #encikpink #youth #akuln #singapore #turki #kepochi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s