Raya : Shopping Madness in KL

Basically, gua pernah pegi ke Jakel di KL. Tapi itupun long time sebelum raya. Saje je gua nak skodeng apekemende yang menarik kat sana. Maklum la..dari luar besaq gila kedainya. Padahal jugal kain je pun. Bila gua masuk..wahh…nampak mewah gilers. Gua yang lelaki pun rambang mata. Mana taknya, dari tingkat bawah…banyak compartment branding dalam jakel tue. Lepas tue bajunya banyak pilihan. Bila gua sentuh fabrik macam jubah memakcik pakai tue..fuhh….terasa sejuknya dan lembut dan jenis tebal. eh…tergoda plak gua..hahahaha.

Ntah cammane , ritu orang rumah gua nak beli baju raya kat wisma yakin kl tue. Dari haritu dia nyebut Jakel . Gua cakap la yang jakel nie tak jauh pun dari jalan TAR tue. Dia pun nak pergi gak ..Gua plak encourage dia pergi sana..sebab gua tahu banyak pilihan ( dah tergoda punya pasal ) . Lagipun selesa nak shopping. Suasana sejuk beraircond. Dari nak pergi ke wisma yakin …terus hala ke Jakel KL.

img_1994

Pandangan jakel dari luar.

Ritu yang gua pegi long time ago sebelum bulan puasa, rasanya idok le nampak bestnye Jakel dari luar. Bila pergi di malam hari..fuiyoo….dari luar aje bleh nampak elitnya… Dengan pancaran sinaran lampu..siap ada kalimah allah besar gilers kat luar tue…..orang rumah gua terus memecut ke sana.

Bila gua masuk ke dalam…seb baek tak ramai orang. Maklum la kiteorang sampai sana selepas waktu berbuka kat luar.

img_1995Suasana dalam area pakaian bebudak.

So, fokus kiteorang nak settlekan baju raya budak. Sampai kat entrace, ada hakak tue entertain kiteorang tanya nak cari baju apa. Lepas orang rumah gua habaq mai nak cari baju budak , terus dia guide kiteorang follow ke compartment baju melayu budak. Macam biasa, sebagai bapak budak..mencari kerusi la dok tengok kawasan sekitar. hahaha.

Sepanjang perjalanan dari entrance ke dalam, banyak gak Jakel nie ambik artist jadi duta baju diorang. Yang gua nampak …gambo si Jep Sepahtu tengah nyegih gayakan baju melayu jakel. Lepas tue gua nampak si Nabil. Awal Ashaari pun diorang jadikan duta.

So, biarkanlah mak budak settle dan menyettelkan baju melayu diorang. Tapi kan..haiyohhh..dalam banyak2x baju melayu yang display kat situ…bebudak nie bleh plak pilih baju yang kat poket diorang ada 2 kepala botak. Gua ingatkan logo kehapenye tue…rupa2xnya sulaman logo kepala upin ipin.

So, gua pun tanya la sekali lagi kat askar2x gua. Betoi ke korang nak beli baju nie? Diorang pun angguk kepala nak beli baju melayu upin ipin nie. Gua tanya la lagi sekali..kenape nak beli nie? Jawab diorang senang je..sebab ada upin ipin. Gerutu gak kepala gua memikirkan begitu kuat pengaruh upin ipin nie kat kanak2x. Anak gua yang darjah 4 pun pun bleh terpengaruh…haiyooohh…..

img_1996Baju Upin Ipin yang berjaya merachun anak2x gua sebagai pilihan baju melayu diorang.

Sedang gua lepak2x menikmati suasana, tetiba ada staff Jakel bawak pembesar suara dari kaunter pembayaran. Tetiba, dia umumkan “Happy Hour” . Dalam hati gua terpikir…menatang hapejadahnye “Happy Hour” tue. So, staff Jakel tue cakap…10 orang yang terawal akan mendapat harga special. dalam hati gua, dok terpikir pasal member gua yang dapat supply kerusi event di Jakel. Member gua cakap, masa pelancaran Jakel ritu, pihak Jakel distribute 1000 kupon baju melayu percuma. Ramai yang tak tau. Gua sendiri pun tak tau ….itupun member gua yang habaq mai. Kebetulan time tue kiteorang di Sogo cari baju raya bebudak. Eh? Berapa banyak baju budak maknya mau cari da… Nak menapak plak dari Sogo ke Jakel seberang sana, macam x sempat je bila pikir diorang buat kat stage. Maksudnya ..dalam sela masa berapa jam je orang Jakel promote atau distribute kupon tue.

Tapi kan…time kiteorang pergi sogo..ya allah….ramainye manusia. Kiteorang pergi pagi..Sogo pun belum buka, dah tercongok orang dalam tue. Nak masuk parking pun orang berpusu2x masuk ke basement. Nak naik lif dari basement pun dah ramai yang tercongok depan pintu lift. Mana la lift tue nak beroperasinya….pintu kedai sogo pun tak bukak lagi. Terpaksa la menapak dari basement tingkat 2 bawah…ke atas ikut laluan kereta masuk.

img_1898

Pintu Sogo belum bukak..dah ramai yang tercongok nak masuk dalam..haiya…!!

img_1899Bila gua jengah ke bawah..mak oii..ramainya manusia dok menyerenghut rengut kat bawah.

Eh, dah tercerita pasal Sogo plak..hahaha….kali nie ntah ..gua pun rasa pelik la ngan peel orang kl nie. Dok shopping di awal puasa. Maybe diorang dah learn from mistake coz raya last time diorang poie raya di tengah atau akhir puasa. Parking payah…dengan ramai orangnya. So, nak counterback balik mistake tue…diorang pergi la awak puasa.. hahahha…memandai je aku.

So, kembali di “Happy Hour” di Jakel. So, mengenangkan yang ada 100 kupon free kasi baju raya…gua dengan pantasnya mengerumun gak ambil baju raya di susunan baju raya yang diorang sediakan ( seperti gambar dibawah )

Gua cakap kat hakak yang entertain kiteorang tue, ambil dulu baju ..lepas tue pilih color bleh kan.. hakak tue cakap..bleh … so , gua sambar la secara random iaitu hijau cerah macam katak pisang..hahahah….lastnye ..baju tue la gua beli. Malas nak tukar2x cari warna baju melayu yang berkenan. Secara autonya…dari anak gua sampai ke maknya….terpaksa la cari baju warna hijau cerah gak..hahahaha.

Masalah brother staff jakel yang umumkan “Happy Hour” tue tak cakap rega baju tue awal2x . Time gua ambil baju tue baru dia cakap…. Dia cakap….baju melayu tue..dari butang sampai ke samping…. reganya RM 370… tapi for “Happy Hours” ..diorang kasi RM 150 …. eh ..ok la tue…dalam range harga idaman gua. Berlari gak la gua ke kaunter terdekat nak tergolong dalam 10 orang terawal. Alhamdulillah….dapat gak bayo RM 150… tak memasal terbang duit coz gua takde intention pun nak beli baju Melayu raya. Settelkan hal gembira bebudak je tue. Ntah cammane gua nyembang ngan hakak kaunter…katanya baju melayu longgokan yang dikatan “Happy Hour” tue ada pelbagai range cutting. Yang body fit ….ada label kat tengkuk tulis Nabil atau Jep Sepahtue. Kalo kat belakang berlabel Aaron Azis, cuttingnya agak besar skit. So, bila gua check label baju melayu gua…berlabel Aaron Azis…so, sesuai sangat lah dengan cutting badan gua..hahahaha

img_1997Longgkan baju for “Happy Hours”

Sebelah compartment baju melayu bebudak tue plak …compartment Arianna. So selepas settle dan menyettelkan baju budak dan bapak budak, maka kiteorang pun pling ke compartment sebelah nak ngisahkan baju bebudak.

Yang orang rumah gua dok tanya aku baju yang dia pilih nak beli …sesuai ke tak…Aku pun naik pening plak dengornye….Nak tak nak , gua pun ronda2x la sekeliling tengok baju pompuan. Nasib baek adegan promoter Jakel terbukak pintu salin baju ..dengan adanya orang dalam tue masih berbra..gua tak terbuntang mata …..Terus gua kalih pandangan ke port lain… (kekonon baik la tue)

So, gambar bawah nie, antara baju yang gua rasa ok la ..kena dengan selera gua. Tapi at the end…orang rumah gua beli baju dia pilih. Tue pun sebab kiteorang anak beranak pergi minum kat luar meninggalkan mak bebudak pilih baju sendiri. Lama plak gua rasa nunggu orang rumah pilih. Lagi pun nak coolkan bebudak nie ….Seb baik port minumnya dekat. Keluar pintu compartment Arianna tue..dah nampak kedai minum macam ala2x starbuck.

img_1998

img_1999

 

Sedikit rasa perlu disampaikan kat management Jakel KL. Kot2x ada yang terbaca. Untuk area ambil samping percuma kat area pintu masuk tue…kalo boleh…adakan lah ruang supaya customer bleh beratur lebih panjang kat depan kaunter untuk memilih samping. dan kalo bleh …displaykan lah samping tue…takde la customer2x jakel nie..dok soh bangla dan brother yang jaga kaunter tue dok pilih satu satu corak dan warna samping dalam plastik…dah makan masa plak guna kaedah tunjuk dan pilih . Kalo ada samping display…terus je customer pilih direct to the point.Percayalah ..orang laki nie tak banyak cekadap. Kalo dia nampak yang mana berkenan…terus dia pick yang diorang berkenan. Malas nak cari yang lagi lawa….hahahha.

Bab hospitality Jakel nie memang superb ar… Hakak yang greet kiteorang di pintu masuk….meneman kiteorang sampai level salin baju . Tolong gua carik saiz baju yang kat Happy Hour tue…Fuiyo…memang fokus customer betoi la hakak nie. Ingatkan selepas dia tunjukkan ruangan bebudak tue..dia terus blah pergi depan. Time nak keluar, bleh plak salah sorang staff jakel kat ruang main entrance tue…tegur gua ..tanya dah ambik samping yang free tue atau tak. Aik..macam tetahu je..padahal baju melayu dalam plastik Jakel. Tapi kan…kalo pack sangat ..gua rasa…takde la sesiapa yang datang time tue dapat layanan sebegitu. Tak terlayan staffnya.

Bila gua balik ke rumah, next daynya nampak la ada somebody post video Awal dan Scha dok promote baju Jakel. Fuiyooo..empunya badan sendiri turun promote baju Jakel . No wonder la ramai orang serbu Jakel…tarikan marketing kuat kat situ rupanya. Kalo Awal dan Scha turun, mesti la duta2x yang lain macam Nabil dan Jep Sepahtu turun…mungkin dalam date yang berbeza la kot.


#jakel #jakelkl #scha #awal #raya #bajuraya #appareal #wardrobe #bajukurung #bajumelayu #encikpink #encikpink.com

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s