Chow Kit : Sehari Sebelum Puasa 2016

Semalam gua sempat la jugak singgah chow kit sehari sebelum puasa. Gua sampai time2x nak terik jugak la matahari. Orang …masyallah….ramai gilers orangnya. Ntah dari mane ntah diorang datang. Yang lagi heran, orang macam belah2x timur tengah berpurdah pun dah pandai cari barang kat celah2x bangunan chowkit tue.

img_1908Kiri dan kanan laluan dalam celah kedai

Tapi kan …kan….dari tepi jalan kan…lagu belah indonesia berkumandang kuat. Tengok kiri kanan….orang2x indon je shopping. Gua agak melayu kita yang membeli belah berapa kerat je kot. Dengan baksonya…dengan segala macam kueh belah indonnye…tengok kat pasar jalan raja alang tue….4-5 lot kedai la gak dominan by indonesia. Ntah hape2x kopok dan bahan masakan diorang.Pelik gua..nama Malaysia.tapi yang ramai beli orang indon.

img_1909Yang nie rare. Kat celah2x chowkit nie…ada gak makcik nie jual kueh ntah hape namanye ntah.

Gua pegi la ke dalam lagi ..tetiba ada bangunan pling tersergam indah kat tepi balai polis jalan raja alang. Aik…sejak bila bangunan nie tercongok ada. Sebelum nie..time gua round2x area nie bangunan nie takde…

img_1923Bangunan yang gua maksudkan

Bila gua masuk round dalam nie..uii….memanjang sampai ke plaza safuan peginya. Extension pasar basah rupanya. Memacam ada…Dari buah sampailah ke daging ayam. Yang gua plak dok tanya harga sekilo buah kantor. Banyak gak gerai2x yang jual buah kantor nie. Ada yang jual sampai 1 KG ..RM 8 peginya… Yang paling murah , gua nampak pokcik tue jual 1KG ..RM 5 tak silap. Ini kalo pekena ayaq buah kantor nie….esok lusa time bulan puasa… perrghhhhh…. kenyang ayaq la jawapnya.

img_1911Suasana dalam market panjang tue

Tetiba mata gua terpandang banner yang agak menarik perhatian gua la dibuatnya.. Kempen dbkl tangkap tikus..hahaha

img_1912Jual tikus pun ada rega der.. tue kalo sekor dapat RM 3… kalo dapat tangkap 10…fuh..sehari je dah dapat RM 30. Buta2x je dapat duit.

Tapi memang betullah kata orang. Barang kat area chowkit nie..betul2x murah. Pisang emas dibawa belayar tue… 3 kilo baru berapa hengget..Tapi gua idok le rasa nak memborong..memandangkan aktiviti carian barang yang gua nak masih lagi panjang. Kang gua borong kang…dah satu hal plak nak kendong barang2x yang dibeli.Better “bujang” ..lagi senang nak ronda2x dalam area chowkit tue.

img_1932Gambar nie gua nak snap gambar orang lalu di kepulan asap satay….tapi tak berjaya plak..hahaha

Tapi kan..bila gua ke dalam lagi..ronda2x …tetiba gua nampak scene yang agak panas..ala…. yang macam ala2x gaduh kat lowyat tue.. melibatkan melayu yang nampak cam gengster dok ligan kedai cine jual handphone… Fuiyoo..ape kes tue bro…Siap tolak kabinet jual barang tepon kasi pecah lagi. Tengok brother yang ligan tue pun…dah nampak macam bonzer …kaki pukul . Idok la gua nak rakam lama2x . Kang tak memasal ngan gua disoundnya.

Gua rasa , 2 melayu tue chow pun coz dah makin ramai orang tengok scene gaduh diorang. Esok nak puasa pun sempat lagi nak gaduh. Tapi gua pun tak la kepochi sangat. Hari pun panas…..so..gua chow ar dari tempat tue.

Advertisements

2 thoughts on “Chow Kit : Sehari Sebelum Puasa 2016

  1. balai polis tu memang balai lajen..dulu time kecik2 bila arwah mak aku tgh shopping barang kat pasar, kat depan balai polis tu laa aku menunggu…hehehe

    Regards,
    -Strider-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s