Commentry from Siti Kasim

 

Hulala…

Tetiba ada incoming wasap dari one of my friendlist.Forward video dibawah

Thanks to her for putting high intention regarding this matters. To readers outside there, gua bukanlah 4 flat student untuk berbicara tentang agama. Ini adalah pandangan dari orang yang berusaha untuk mendekatkan diri kepada-Nya. Ok , let see how the video was.

Done.

First, this video was made by chinese production. Siap ada sub title lagi. Thanks to Siti Kasim for her outspoken effort regarding islamic atmosphere knowdays especially in Malaysia. Say thanks to this chinese production yang terbitkan video ini.

Since entry ini dalam kategori islam, mari kite skodeng apa kata kalam Allah.

untitled-11

Gua pilih ayat ini coz sepanjang gua selak alquran untuk memahami maknanya, gua memang pernah terjumpa firma Allah tentang menyuruh manusia berbuat baik sesama manusia. Apabila sorang manusia berkata sesuatu kepada manusia yang lain dalam cara tidak berhikmah …paham²x je lah jalan yang lurus manakah yang dia pergi.

Gua admit, memang ada di kalangan masyarakat kita yang sama macam ustazah yang dikatakan oleh Siti Kasim tue iaitu, bila anak Pn Siti tue di ‘isolate’ minda yang mengatakan semua bebudak sekolah yang pakai tudung adalah anaknya. Yang tak pakai tudung tue bukan anaknya. Gua pun ada sedara terdekat jenis peel mengatakan orang lain tue tak betul…tak islamic….mulut puaka…prejudis dengan penampilan sedaranya… Dah besar toben macam nie pun gua malas nak rapat dengan keluarga “alim” tue berikutan bual bicara dia time gua kekecik dulu.

Tetiba dalam video nie Pn Siti Kasim mengutarakan tentang isu Allah. Gua tak pasti kenapa production Chinese ini tetiba put key point bual bicara nie sehinggakan Pn Siti Kasim spoken tentang Allah dalam bible.

Tetiba mata gua bulat membesar coz topik begini memang kegemaran gua sebab gua dah serba sedikit study tentang bible.

untitled-12

Oh yea..ritu gua pun ada bual2x dengan sorang kawan chinese gua yang dalam agama kristian. Argumen dia mudah je…kenapa baru sekarang Christian Malaysia baru tergedik-gedik nak pakai Allah dalam bible diorang? Kan??

Kalo dari dulu sememangnya “god” dalam bible tue Allah, dah lama cetakan bible yang datang ke Malay dulu dah tulis Allah…. Dan based on self study gua terhadap bible , memang dalam Old Testament ( tulisan Hebrew ) dan New Testament ( tulisan Aramaic ) pun mereka gua sebutan “Alah”.

Bagi masyarakat Muslim di Malaysia sepatutnya perlu menyambut baik tentang penggunaan Allah dalam bible . Dan kita harus lagi spearhead lagi kepada kristian Malaysia tentang bahasa2x yang Muhammad s.a.w katakan seperti Assalamualaikum yang sememangnya terdapat dalam bahasa Aramaic di New Testament. Biar mereka terpikir..eh..macammana Nabi Muhammad s.a.w nie tahu sedangkan dari aspek sirah nabi, beliau adalah seorang buta huruf dan tidak berpelajaran tinggi.

Christian nowdays sendiri pun reject nama Allah ..mereka sangka nama tuhan mereka adalah Jehovah walhal….dalam kosa kata hebrew ( ilmu bahasa ) pun mana ada sebutan “J” bagi membentuk nama “JEhovah” mahupun “JEsus” . Gua cakap nie based on conversation facebook dan wasap dengan semenanjung dengan di Sabah.

Oh panjang pulak gua kupas dalam isu Allah dalam bible.Maklum la..topik kesukaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s