Ritu , gua sempat kona ke machines kat sebelah Mid Valley tuk check masalah problem handphone Ipong nie. Bateri dah kiok kot. Gua dinasihatkan tuk pegi awal pagi coz kalo dah masuk tengahari, katanya ramai orang Rasanya gua sampai dalam jam 9.30 pagi kot. So, nampaknya 2-3 orang je berurusan kat machines sana.

Langkah pertama : key in nama sendiri kat tablet situ. Lepas tekan², nama kita akan terpapar kat skrin menandakan giliran kita pula tuk hadap technician sana.

So, gua pun di entertain oleh mamat yang gua tanda kat gambar bawah. Setelah pet pat pet pot kat mamat tue, nampaknya mereka tidak dapat merepair tepon gua. Oh yea, masalah tepon gua nie baerinya udah kembung. Bila udah kembung, skrinnya pun turut melengkung. Udah lah mengelembung, pakai sekejap bateri cepat abes. Mau tak hangin. Beli mahal….dah macam pakai tepon biasa2x je..

Brother tue tak dapat nak tukarkan bateri tue, bukan kerana xde spare part. Tak dapat bikin coz nie policy machines sini. Katanya sebelum nie ada customer mengalamai masalah sama macam gua. So, pihak diorang tukarkan aje bateri. Tapi , bila tukar …ada masalah timbul jadi kat previous customer tue. Customer tue point salahkan kat diorang pula. So, lepas tue, Machines sana tight policy, tuk kes macam gua mmg diorang tak dapat nak tolong. Diorang hanya mampu kasi cadangan iaitu BELI BARU. Aduiii….

Nasihat diorang lagi, punca bateri iphone nie kembung coz kita overcharge. Tuk iphone, tempoh masa full bar hanya 2 jam aje. Kalo caj waktu kita tido dari malam ke pagi…mmg cepat la lauknya.

 

Machine dari luar

So, nak tak nak gua terpaksa la beredar dari situ dengan kekecewaan. Langkah seterusnya , gua pergi ke mid valley, naik tingkat 3 yang ada banyak kiosk tepon sana, tak sampai 10 minit , cina yang gua jumpa secara walk in, berjaya tukarkan bateri tepon tue. Katanya bateri dia sumbat baru tue tue bateri ori. Bila gua skodeng cara dia buat, hek eleh..senang je…hihihih. tapi yea la kan…diorang ada peralatan yang mencukupi . Bukan setakat hanya godak pakai skru driver mata kecik, tapi diorang juga guna penyudip. Dengan kos hanya RM 180 , tepon gua kembali normal.

Tips dari cine kios tue, bateri yang dah x pakai tue , kasi buang. coz, kalo simpan …lelama bateri tue akan bocor lantas mengeluarkan ntah hape chemical dalam bateri tue dalam kategori racun la gak. Itu saja pet pat pet pot kali ini berkenaan iphone

 

#iphone #machines #midvalley #kl #apple #iphonemalaysia #telefonbimbit #mobilephone #stevejob #malaysia #technology #teknologi #andriod #mobilephone #tech

Advertisements

2 thoughts on “

  1. Ooooooo…. aku hp aku yang tak pernah hinggap jenama epal ni pun selalu masalah dgn bateri cepat habis. Puncanya, telefon moden ada wifi etc. Aku dok kg yg coverage telco tak berapa baik. Maka hp akan cuba tarik coverage, dan proses ini buat bateri kering…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s