Sarawak : Kaki Gunung Santubong

Lepas gua berlegar2x di bandar kuching, gua berkesempatan ke kaki gunung sentubong. Wah…selama nie gua pernah dengar lagu puteri sentubong dan puteri sejinjang aje.. dah tua toben baru dapat merasa pergi ke tempat sebenar.

So. perjalanannya mengambil masa 45 minit dari town kuching.

Perjalanannya takde ape sangat. hutan aje along the way. Bila nak sampai , ada satu jambatan tue, kite boleh nampak gunung sentubong.

Wah , teruja nie..

Ntah cammane kawan gua singgah sebentar ke satu kampung kat sane. katanya , ikan segar boleh didapati dengan meriahnya kat sana. Sampai kat sana, gua tengok takde le meriah mane pun…macam lengang je. ikan pun tak berapa nak ada. Yang gua nampak special skit, nie ha…ada sotong goreng nie. harga pun murah. seingat gua harganya RM sehengget kot secucuk..rasanya la…dah lupe…hihihihi.

Setibanya kiteorang kat damai beach resort, wahh…agak impress facilitynye….memang port baek punya nie…gua ingatkan semak hutan je ….

Pemandangan dari parking luar

Bile dah masuk dalam … wah ….bestnye port nie. Soft reminder, tempat nie for public acess.

entrance masuk ke dalam resort

Ada foodcourt

Mentari petang memancarkan cahayanya

Siap ada 7 e tak bleh bla tue…

Bile ke dalam lagi, wah…nampak la laut terbentang luas.

point nak turun ke tepi pantai. ramai orang la gak time2x nie.

pemandangan sekitar 

sunset kelihatan

Sebuah muncung kapal besar nampak dari jauh di tepi pantai

E’eh …siyes betik. kalo korang perhatikan betoi2x gambar diatas nie, ada kapal separuh tenggelam dengan muncungnya bleh nampak . lihat di objek paling kiri gambar. Gua pun heran, cammane gambar sebesar camtue bleh tenggelam sampai nampak muncungnya timbul di permukaan laut cam tue. Tetiba ada member pesbook memberi response terhadap alkisah kapal nie.

La.. kapal tongkang bawak pasir rupanya yang tenggelam . terima kasih kepada hencik derani coz kongsi alkisah kapal nie.

Gunung kinabalu membelakangi pemandangan

gambar pemandangan secara wide.

resort lain kat sebelah 

cantik kan pemandangan senja kat sana.

Kalo nak masuk kemalam tue, perhhh…ada warna senja dan warna biru

Memang awesome ar tempat nie…kalo gua nak datang lagi ke sarawak, maybe gua nak bawak family tido kat port sini. rasanya ada hotel murah dalam kawasan nie. jenis backpacker, facility terbaik. nak beli barang pun takde hal. dah malam skit , kiteorang pun chow dari port sini meninggalkan rakaman gambar dalam tepon aje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s