Ke Perlis

Hari tue , gua dipanggil untuk cover film making cite omputeh di Perlis . Kiteorang lepak di hotel area Jejawi. Agak menarik gak coz nie la first time gua join team produksi cina. Film yang gua join nie …diorang nak bikin cite hantu. So, dari KL , gua naik dengan runner. mmg si runner ambik gua di pintu rumah gua. Set lokasi yang kiteorang shoot first day nie di kuil sami buddha.

Krew tengah setup equipment

Pandangan dari atas bangunan

Kuil tengah bikin . Saje je gua snap bangunan nie. rare skit.maklum la tak pernah masuk

bangunan pentadbiran diorang

Uii…panjangnya betik …sila baca ikut dialog pak abu dalam cite hantu kak limah

So, day before shooting tue .. ada trial run makeup. So, kiteorang diminta tuk shoot ada talent dari thailand tue dibotakkan kepalanya.

Pelakon thailand yang nak dibotakkan kepalanya.

Gambar bawah plak , few pelakon sedang dimakeupkan. Gambar nie gua pilih coz yang awek tengah tue cekci sangat.. publish gambar dari belakang je.hahaha

So, sambil diorang makeup yang lama tak hagak hagak tue.. gua melayan pemandangan indah sekitar port makeup tue.

pemandangan depan port makeup . waktu pagi kot rasanya

bleh plak tercongok pokok tue kat tengah sawah bendang

So, second day tue plak .. baru la kiteorang turun shooting. So, tak ramai team yang gua kenal . Spt biasa gua diam je di set shooting. Dua kamera kiteorang bawah turun. Satu blackmagic …dan satu canon.

Abaikan awek tengah hisap jari dia belakang sana.

Ada beberapa shot ariel diperlukan oleh director untuk pembukaan cerita tu, so khidmat drone terpaksa digunakan.

Ini dia wajah sebenar drone kalo tuk shooting produksi. mmg heavy duty. Kalo time terbang, kaki drone tue bleh flip keatas.

Sebelum terbang, kasi check itu drone.

So shooting pun start. First set, diorang bantainya shooting kat tepi kubor. Yang monumen kat gambar bawah tue.. tue kubor leader buddha yang kat operate kat situ. aku ingatkan monumen memperingati macam style tugu negara.kikiki

Pelakon thailand yang dibotakkan tue , dah pun botak… so dah bleh masuk scene

Yang mamat big size tue, assist PM . Krew art master dari vietnam tengah explain kat mamat omputih tue.

Silent settt….rolling …and action

Ntah cammane sedang gua lepak2x ada le bebudak area situ tengok shooting pilem sambil minum dalam pack yang agak besar. Gua tanya la diorang….korang minum ape . Diorang cakap diorang minum kopi..

Besar kan? So gua pun order la satu… wow…rasanya bleh tahan ar ….nice la gak….ada rasa macam kopi yang gua beli kat Ipoh ritu

So, bila petang skit korang shoot kat dalam dewan ‘solat’ diorang. Tengah geng props setup tempat, mata gua terpandang kat ‘tikar’ dalam tue… hihihi…

Sejadah memang sedia ada dalam port semayang kuil situ

Tengah gua layan job situ, ntah cammane gua berbual2x ngan geng art dari vietnam. Gua terpandang lengan dia ada tato tulisan ‘arab’ Gua try baca tulisan tue.. ia tulis ‘kudrat’ …. dan yang lagi satu tue…ntah ..gua tak reti nak ejanya. hihihi..korang reti tak? mengikut kata kawan pesbook gua yang lain, tu bahasa parsi… betoi tak??

tato di lengan mamat vietnam non muslim

So, itu aje pet pat pet pot gua kali ini pasal gua ke perlis. chow cin cauuu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s