Sepagi di Kampung Sekitar Bukit Chandan

Salam & Selamat Hari Rayo..

Oh yea…semalam gua balik ke kampung di Kuale Kangsor. Ntah nak dijadikan cerita, pagi tue gua kelapangan takde buat ape2x gua pun ronda ronda di kawasan sekitar. Sebenornye dah banyak kali gua lalu route kat Kampung Sg Siput kat belakang tue…kali nie gua nak lalu lagi sekali memandangkan ada beberapa rumah yang gua rasa berseni, rumah yang gua tertanya tanya ownernye siapa…dan lain lain yang membuatkan gua tertanya tanya. Jom, lets go…

So, gua pun masuk le ikot Kampung Sungai Siput. Bagi orang yang baca nie agak blur Kampung Sg Siput nie…gua letakkan peta google kat sinie.

Garisan hijau nie gua pun main agak-agak je…masuk ikut belakang taman sultan yusuf.

Ok..so nie le pemandangan nak masuk kampung tue dari depan…

Tak jauh dari entrance kampung tue….akan jumpe tiang tengah jalan spt dalam gambar dibawah. Nak tembus ke istana iskandariah, ambik kiri jalan.

Lepas tue akan jumpe surau kampung. Nak tembus ke istana iskandariah, terus je …jangan ambik jalan kiri simpang tue…boleh le juge tembus ..tapi jauh le nak konanye..hihihi..

Aha…antara rumah yang gua tertarik adalah rumah spt dalam gambar dibawah. Agak sedikit unik kerana dindingnye dianyam dari buluh. Rumah sape tue?? Bangunan kanan dalam gambar nie…adalah surau …

Atas: Pandangan kanan rumah

Sekian lama gua lalu route situ, baru semalam gua tahu yang lepas rumah ‘unik’ tue…ada kubor lama …ingatkan batu biasa…

Atas : Pemandangan sudut lain.

Lepas tue gua kayuh le lagi… Sampai nak kayuh naik atas ‘bukit rendah’ tue…gua nampak rumah spt gambar dibawah. Tanah pusaka mungkin.

Lepas tue gua melalui jalan yang lurus spt gambar dibawah. Aeeii mokk..rumoh sape yang beso kanan jalan tue?? hihihihi..

Depan sikit…gua tertarik dengan rumah kanan jalan nak sampai ke Istana Iskandariah. Rumah nie sejibik design nye macam rumah dari kedai Rahman menghala ke Sekolah Muzwin tueh.

Atas : Gambar dari sisi hadapan .

Nak sampai dah tembus depan Istana Iskandariah.

Atas : Panorama picture ttg jalan yang dimaksudkan.

Oh yea..route Kampung Sg Siput nie gua selalu masuk macam time raya, memandangkan jalan depan istana Iskandariah tue nak pegi ke hala kedai Rahman tue sesak skit. Lepas tue slow slow gua kayuh ke lot heli tepi Istana Iskandariah. Gua rehat kejap ambik suasana sungai Perak.

Time nak gerak balik, gua try lalu ke kampung Jenalik plak. Rasanya macam tulis signboard tue..kampung Jenalik.

Atas : entrance kampung jenalik ikut tapak lapang helikopter mendarat.

Atas : Kalo time raya , mesti angle nie menarik coz dari rumah boleh nampak ‘glowing’ Masjid Ubudiah..

Saje je gua lalu di Kampung Jenalik nie, sebab gua boleh lalu rumah dlm gambar dibawah. Rumah sape tue eh? Rare sunggoh

Time nak sampai ke tadika islam ..belah kiri jalan gua ternampak rumah spt gambar dibawah. aeii mokk..rumah sape le nie yeak…dah tinggal depan je dibuat rumah….

Gua rasa, rumah di bawah…banyak kali kot korang komen kot.

Kalo toleh ke kiri dari rumah kuning tue… kite boleh nampak pemandangan dua bangunan tersergam indah iaitu Masjid Ubudiah dan Istana Iskandariah dari jauh. Aeii..mok..kaco plak watermark nie plak hihihi..ape nak buat ..auto generate.Kalo tiang letrek nie takde depan mata ..dan lapang didepan…sure macam best je pemandangan 2 bangunan nieh.

Sebelah rumah nie …yang dalam semak seperti gambar dibawah nie pun ada rumah tersergam indah .. tapi dah terbako…mungkin mengkome semua dah kupas pasal rumah nieh.

Dan rumah yang gua rasa menarik adalah rumah merah nieh..dari dulu sampai sekarang teman tak tau sape owner rumah nieh.

Okeh..gua rasa itu aje landmark / perkara yang menarik perhatian teman. Kesimpulan yang gua dapat, rumah rumah yang dikatakan ‘old skool’ nie wajar dipelihara oleh state Perak khususnya. Sayang , kalo seni buatan ini tiada untuk kebanggaan generasi akan datang.

Itu aje pet pat pet pot gua kali ini… Eh Eh…cop cop cop!!..lupe teman nak iklan jap.. Buat orang sekitar Bukit Chandan tue..pakat pakat le beli laksa buyung spt dalam gambar dibawah. Ngekek ngekek gua berbual dengan owner berbaju biru tue…padahal first time nak beli laksa dia. Ramah orangnya… Lokasi van hijau tue kat Chandan Puteri… masuk je Chandan puteri dari taman sultan yusuf, nampak le van hijau tue belah kiri jalan taman Chandan Puteri.

Advertisements

2 thoughts on “Sepagi di Kampung Sekitar Bukit Chandan

  1. Rumah merah tu kg cikgu kteorg.. dye kerabat perak.. mmg nama dye rumh merah tp dye tk der pulak cikgu citer knp nama dye cm tu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s