Harga Minyak Naik Lagi.

Gua suka nak cite pasal harga minyak nie..disebabkan media sentiasa je update dalam berita atau suratkhabar nie mengatakan minyak akan naik…….contohnye esok harga minyak naik,baru hari nie keluar dalam berita..ataupun bebudak facebook pet pat pet pot pasal nie. Gua anggap isu ini adalah isu masyarakat Malaysia disebabkan, ramai yang kecoh dari dulu sampai lah sekarang.

Implikasi dari harga minyak nie….semua harga produk macam karipap pun naik harga. Maybe produk akhir seperti karipap ini naik harga disebabkan sentimen peniaga yang suka hati nak naikkan harga.Kot dah tahu ramai peniaga jenis suka nak kaut keuntungan bilamana minyak naik harga, “korang” yang duduk kat pejabat tue….ketatkan lah pemantauan..apedaaa…..”bijak” la skit cara buat kerja….

Okeh, kembali kepada topik asal…pasal kenaikan harga minyak.

Secara teknikalnya, korang boleh baca details fact & figure pasal harga minyak nie di sini .

Klik disini untuk melihat laporan dari EPU

Yang menjadi sedihnye kat sini, walaupun negara kita pengeluar minyak ..minyak yang digali dari sumber bumi kita sendiri..at the end, kita terpaksa menanggung kos yang tinggi disebabkan ntah malaun organisasi mane ntah yang dinamakan  OPEC [Organization of the Petroleum Exporting Countries] .

oran_02.jpg” />

Yang menjadi “kelakarnya”, kalo korang tengok di About Us website diorang, aku tak nampak nama negara Malaysia dalam list tersebut.

Takde pun keanggotaan dari negara Malaysia

Mungkin korang yang arif pasal macammane ‘lembu punye minyak, sapi boleh kontrol minyak’ boleh terjadi.

Dan aku pun tak tahu kenape dasar kerajaan yang membiarkan company minyak bukan tempatan seperti  Shell, Esso,Caltex, BP, Mobil dan Projet mengaut keuntungan sehingga menyebabkan Petronas menguasai 30% pasaran sahaja.

Bukankah sepatutnya, kita sebagai pengeluar minyak, kita juga harus memonopoli pasaran setidak-tidaknya 60% dalam negara kita sendiri? Dimanakah namanya konsep ‘ketuanan Melayu”??

Gua biarkan lah korang yang arif pasal soalan2x gua diatas memberikan jawapan.

Aku rasa, biarkan lah pak pandir dengan tong minyaknya……  Kalo aku jadi perdana menteri, aku soh je yang bijak pandai nie guna alternatif lain bagi menggantikan komoditi minyak.  How about solar?

Tahun 1997 gua masuk UTM, gua nampak kereta solar menjadi produk untuk mengatakan UTM adalah universiti paling canggih ar ….untuk menarik minat para pelajar. Ini divisualkan dengan cetakan prospektus UTM. Sekarang dah tahun 2014. Cuba bayangkan teknologi solar di skop kenderaan komersial ini masih tidak dikomersilkan di pasaran kereta tempatan 17 tahun. Nak kata profesor kat U nie bengap….tak juge…Nak kata ‘orang kat atas’ tue bengap pun….ramai lantik ‘orang kat atas’.

Mungkin juga boleh guna kereta hibrid. Info gambaran kereta hibrid. Oh yeah…dari tulisan media The Star

Proton is expected to roll out its hybrid electric vehicles by 2014.

Mustapa said in a reply to Azmin Ali (PKR-Gombak) that Proton had allocated RM500mil for research and development (R&D) in green technology and is expected to gain profits after commercialising it in 2014.

Malaysia dah merdeka tahun 1957…selama 57 tahun baru DIJANGKA akan guna kereta hybrid.Wah..tak sabar gua nak tengok kereta nasional kebanggaan kita berhybrid dan meredah arus kenderaan tahun ini.Gua tulis artikel nie 14 Feb 2014. Maybe akhir tahun 2014 nie la kot bleh nampak hasil 500mil tue..he3x.

Mungkin dengan pelaburan minima 500mil ini boleh mengurankan perbelanjaan wang rakyat yang dipanggil atas nama ‘subsidi kerajaan’ itu dapat diatasi. Besar nilainya kalo tiap2x tahun ..katakan 60% nilai ‘subsidi kerajaan’ boleh diperuntukkan ke program lain ..seperti program pendidikan anak-anak Malaysia..

Ok lah..itu aje kupasan gua untuk hari nie…nanti gua sambung lain…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s