Geographical Entertainment

Sape x suka dengan hiburan yea tak? Semua suka hiburan. Event golongan yang “baik” pun suka hiburan. Kalo tak masakan genre nasyid bleh timbul.

Secara asasnya ..penulisan nie fokus entertainment  dibawa masuk dan disukai oleh ramai rakyat Malaysia.

Pernah tengok Kuch Kuch Hota Hai? Mohabbatein? Kabhi Kushi Kabhi Gam? … Oh yea..nampaknye cite hindustan dalam topik cinta memang ramai yang suka. Zaman mak gua… cite macam Bobby, Aag Lag Ja [ gua pakai tibai je nama file nie ] dll…memang jadi kesukaan dia. Dari satu zaman ke satu zaman, cite hindustan topik cinta nie mmg lazat berkrim disukai ramai. Elemen dalam karya filem mereka, tempat lawa..awek seksi/lawa…letak shah rukh khan…lagu lunak [walaupun gua sendiri pun tak tau maksudnya ]…awwuuu….tayang kat tv berkali kali pun takde hal.

Who cares dari mana filem ini datang. Dah nama hindustan…dah tentu lah orang India yang bikin. It seems government india proud to have their investment in love film entertainment. Gua rasa..mereka menggalakkan penggiat filem sana untuk bikin dari satu filem cinta ke filem cinta lain. Ini termasuk lah menggalakan muke2x baru…set lokasi di buat ke negara omputih..semuanya berkisar pada filem cinta.Resepi ini dibuat semata-mata untuk memastikan kelangsingan produk filem made in india..laku dan terus menerus dibeli dari satu generasi ke generasi yang lain. Syabas kepada negara India kerana produk mereka laku dijual..bukan hanya di Malaysia…..tetapi ke negara omputih.Gua rasa orang german pun layan cite hindustan

In 2o12-2013, selera rakyat Malaysia boleh menerima selera dari produk korea. Oh yeah.. even perdana menteri pun ambik penyanyi Gangnam Style untuk buat show di Penang. Sebelum2x itu… produk seperti Winter Sonata, mulai mendapat tempat di kalangan orang kita. Singat gua….produk dari Korea nie tak berapa nak menyengat. Tak silap gua.. tahun 1988 ada lagu hubungkait pasal korea. itupun kias dari Leslie Mándoki – Korea dinyanyikan semula oleh Raja Ema

Tetiba produk fenomena muzik dari Korea kasi sengat sama orang Malaysia. Ntah kenape youngster Malaysia berubah ala2x korea. Genre K-Pop mendapat sambutan.

Eh? Gambar mamat belah kanan gambar diatas nie macam Zul Kapan dalam cite Rock OoO pun ada..

Gua pun minat gak produk dari negara Korea. tetapi bukanlah dalam genre lagu dan cerita cinta. Gua minat genre perang. Ntah kenape..cite perang diorang ada umphh…. realistik… Best gile cite bertajuk “May Way” , Tae Guk Gi: The Brotherhood of War , The Front Line, Assembly dan lain-lain lagi. Oh yea….memang awesome.. maybe setanding macam cite Saving Private Rynn kot.

Nota kaki : Gua kalo bab cite perang….memang gua layan abes…

Kalo kite cuba ke arah negara2x omputih seperti negara british..produk diorang pun dah mai disukai oleh orang kita. Anak gua..ntah hape ntah boleh plak layan kat tv cite Mr. Bean. Bapak gua dulu pun suka Mr. Bean. Gua rasa…takde la gua nie momokkan langsung anak gua nie ngan Mr. Bean. Ntah bile ntah dia tonton kat tv…Setahu gua dia nie banyak layan cite katun kat Astro.
Sape tak tahu James Bond?? Huhh…memang kaw2x tak hengat…dari ntah tahun keberapa …cite James Bond nie ada… Seingat gua..arwah bapak gua pernah bawak kiteorang satu family ke pawagam tengok cite James Bond. Bapak gua tue bebb..bawak ke wayang tue…. pehhh…tak pernah2x tue bawak ke wayang…

So..gua anggap dua filem brand name macam Mr Bean dan James Bond nie….adalah icon yang laku boleh tengok oleh selera orang Malaysia.

Kalo kite pandang ke negara atas skit dari Korea..iaitu negara Matahari terbit…gua rasa…ultraman nie dari zaman kecik gua dah ada… cite Gaban..Suria Perkasa Hitam..huhhh….memang best gilerr…. Macross lah…. Gundam…Power Ranger..

Wah…banyak gak produk dari Jepun gua sebut. Anak gua nie pun tengah layan dari negeri Jepun. Ala2x cite power ranger gak…tapi ntah gua pun tak tahu ape tajuk citenye…gua tengok macam x best je..ha3x… Tapi kalo Ultraman zaman anak gua..diorang layan Ultraman Max. Max!! Max!! Max!! kata diorang.

Ong Bak..?? Gua rasa ..genre lawan2x dari Thailand nie..mmg kaw-kaw punye. Seni lawan diorang agak unik…..so..menyebabkan orang kita pun ada rasa nak tengok. cite hantu macam nang nak pun ada gak mendapat tempat dalam hati orang kita. Since cite ong bak tue..orang Malaysia …aku rasa gomen thailand cakap kat pembikin filem diorang.. korang buat la filem lawan2x macam nie banyak2x…pasti laku punye lah…

Jackie Chan…Wong Fei Hong.. Stephen Chow. owhh yeahh….. cite kung fu tue beb…salah satu produk dari negara China dan Hong Kong. Damnn… filem kung fu nie….bleh layan lah ..kat Malaysia.

Eh? dari start awal penulisan nie..aku asyik cite pasal produk filem / hiburan dari negara luar je….kaya betul orang kita beli produk diorang ..Er…ape produk kiteorang yang laku untuk dijual dan ditonton oleh orang Amerika sebagai contoh? Upin dan Ipin ke?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s