Kerana wang… yang haram pun itsokay

Semua tahu..kesan merokok membahayakan kesihatan. Kalo tak..masakan kementerian kesihatan soh company tempek visual2x macam gambar dibawah

Even  Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan pun..telah jelas merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan. Talak percaya. Usha statement haram nie kat website diorang disini

Jujurnya ..dulu gua pun merokok..bak kata cikgu Fizik gua.. ” pengaruh rakan sebaya” . Nak nampak hebat..kena hisap rokok bro…baru nampak otai….gua pun hisap la…tapi tak lama.. gua rasa macam 2 tahun je.

Dari statement diatas..nah..ada 2 bukti iaitu ..kementerian kesihatan habaq mai ..tak elok..dan dari aspek agama..merokok tue haram…

Jeng jeng jeng… yang jadi masalahnye…kenape tak haramkan aje sebarang bentuk jualan dan distribution rokok tue kat Malaysia. Kan mudah….tiada supply…tiada lah demand dari rakyat Malaysia coz putus hubungan supply chain. Jeng jeng jeng…..

Wallahh…. kalo buat action plan diatas…. negara Malaysia rugi berjuta-juta ringgit..hasil dari industri tembakau a.k.a rokok. Cube korang bayangkan keratan akbar dibawah…first perenggan tulis ..

“Malaysia kerugian lebih RM 700 juta dalam nilai cukai akibat penyeludupan rokok dari luar negara dalam tempoh 2 tahun sehingga Ogos lalu “

Ce bayangkan… JUTA RINGGIT tuee…. lost duit hasil dari percukaian sahaja. Lenyapkan rokok dari bumi Malaysia…maknanya..lenyap duit mudah Malaysia nak dapat wang ringgit…kan dah tak mahsyuk tue… Kalo tak..cammane projek infrastruktur nak bikin kat Malaysia akan datang..cammane nak bayar elaun kepada pak2x menteri semua..cammane nak bayar BRIM kat semua rakyat Malaysia.. cemmane ?cemmane? cemmane???????

Nampak macam mudah….tapi hakikatnya…payah untuk dibuat.tue la kan… industri nie dah pasak baek punya kat Malaysia sekian lama.. nak buangkan…hilang pendapatan.. nak tak nak…biarkan aje la benda alah nie sampai ke cucu kita…kite pun bukan lama kat dunia nie… lepas mati …pepandai la anak cucu bangsa Malaysia nak hidup.*Kejam tak kataku nie…

Kerana duit…tolakkan aje bab2x agama… abes ceritaaa….

Nota kaki : Nampak macam xde orang pandai ekonomi di Malaysia nie plak untuk Malaysia nie cari sumber pendapatan lain….

Advertisements

One thought on “Kerana wang… yang haram pun itsokay

  1. Pingback: Setiap rakyat mesti bersuara | Encik Pink

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s