Pemasaran & rangkaian.

Oh yeahh.. topic yang agak cloudy bagi sesiapa yang 1% involve dalam pemasaran seperti gua sendiri. Actually, bidang akademi gua adalah computer science. Apa la sangat budak computer science tau pasal pemasaran. Main coding macam c++ ,php , bahasa mesin ..database dll yang sewaktu dengannya expert la eh…

Setakat network technology pun..boleh la gagah2x skit.hi3x..

But,oh yeeahh.. sehingga 2014, dah 4 tahun gua involve dalam business sendiri baru gua sedari, yang gua masih lost dalam aspek pemasaran. Gua akui guru yang terbaik dalam mengajar kita adalah pengalaman. Dan pengalaman gua run business sendiri, gua nampak aspek penting dalam perniagaan adalah pemasaran & rangkaian.

You know right peoples..know your selera pelanggan..mmg boleh memacu perniagaan kita dengan mantap..berdesup2x peginya.Contoh mudah … katakan tetiba hang kenai dengan pengarah bahagian pelancongan yang memerlukan design untuk produk pelancongan. Demand dari pengarah dah ada…cari modal dari memana pihak for short term pinjaman…deliver that job..walla..dah ada untung ….

Tak susah actually nak buat business.. bak kata gua tadi…dapat trigger pemasaran dan rangkaian…insyallah..business akan berjalan dengan baik.

Ntah hape hape ntah aku pet pat pet pot pasal arena business pulok.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s